Последвайте Гласове в .Притисната между войната в Украйна, инфлацията и

...
Последвайте Гласове в .Притисната между войната в Украйна, инфлацията и
Коментари Харесай

Война, инфлация и климатични промени: Как се променя представата за модерно

Последвайте ”Гласове " в.
Притисната сред войната в Украйна, инфлацията и климатичните промени, международната мода трансформира визията за съвременно, споделя Българска телеграфна агенция.

След началото на военния спор през февруари огромните марки като „ Балмен “, „ Диор “, „ Баленсиага “ показаха сбирки, подчертаващи потребността от отбрана. Пролетните ревюта постановиха сюрреалистична визия - манекенки носеха чували в преспи сняг или бяха облечени в корсети, наподобяващи ризница. Някои дизайнери се отхвърлиха да озвучават дефилетата си или избираха лиричен рецитал вместо обичайния саундтрак. 
Ритуалната поддръжка от страна на стилната промишленост продължи и при есенното показване на сбирките за пролет-лято 2023 година По време на седмиците на модата през септември 2022 година обаче дизайнерите не показваха страсти от конфликта с ужасяващата действителност, а задаваха трендове, които предефинират модерността.
На първо място фокусът е от ден на ден върху тялото и неговата целокупност и накърнимост. Някои от моделите на дефилетата в Париж през септември излязоха боси, а ревюто на „ Оф уайт “ отдаде респект на умрелия от рак дизайнер Върджил Абло, показвайки рентгенова фотография на кости. Позитивността на тялото към този момент е одобрен принцип. То е нежно и разголено, обгърнато в транспарантни материи. Една и съща дреха може да бъде носена и от мъж, и от жена, въпрос на чувство, споделя Мари Кристин Стац от фешън къща „ Гошер “. На Парижката седмица на модата „ Балмен “ сподели по този начин наречената „ плюс сайз “ манекени. По същото време италианското фешън списание „ Грация “ разгласява фотосесия с модели с кожни изгаряния, белези, витилиго. Не е нужно безусловно да се показват разкош и хубост, значимо е да се опише история.

 

 
Модата, показана на подиумите в Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж, е изрично етична. Залага се на естествени материи – кожа, плетива, рециклирани материали. Американският дизайнер Рик Оуенс употребява отпадъчни артикули от земеделската промишленост и рециклиран найлон. Модата е все по-загрижена за въглеродния отпечатък, който оставя, сподели Карълайн Ръш, шеф на английския съвет за мода в навечерието на Лондонската седмица на модата. 
Част от марките показват предпочитание да се върнат към настроението преди пандемията. Модната седмица в Милано мина под знака на оптимизма. В Париж „ Клое “ сподели ревю, въодушевено от диско вълната. В Ню Йорк Томи Хилфигър потърси ентусиазъм в 90-те. Обръщането към трендове от 90-те и 70-те години, шестващото хедонистично розово, физическото завръщане на ревютата след пандемията издават носталгия и вяра, без значение от задаващата се криза. Модата ще се елементарни с част от блясъка си – една от ограниченията за икономисване на сила, оповестени от другите държавни управления, включва гасене на светлините в първокласните бутици. 
На фона на минимализма в разноските и в стилните линии най-паметното събитие на Парижката седмица на модата ще остане миниспрей роклята на „ Коперни “. Голото тяло на манекенката Бела Хадид беше напръскано с разпръсквач, чиято течност се втвърди от допира до човешката кожа. Социалните мрежи се извършиха с възторжени реакции във връзка рокля, която на процедура не съществува. Така футуристичните технологии потвърдиха дефинитивно, че носталгията е малко мигане, само че цифровото дефинитивно става част от действителното.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР