Последствията от въоръжения бунт на Пригожин – може би най-голямата

...
Последствията от въоръжения бунт на Пригожин – може би най-голямата
Коментари Харесай

Какво става с медийната хидра на Пригожин? frognews.bg

Последствията от въоръжения протест на Пригожин – може би най-голямата офанзива против престижа на съветския президент Владимир Путин от повече от две десетилетия – са обект на спекулации.

Въпреки формалните изказвания, че шефът на Вагнер ще бъде заточен в Беларус, Пригожин наподобява към момента пътува свободно, намира се с Путин в Москва и му е върнат еквивалент от към 110 млн. $ в брой и оръжия. Единственото несъмнено - краят на медийния бизнес на Пригожин. Офисите към момента са затворени, а наетите от " готвача на Путин " чиновници са без работа.

Независимо от сякаш сигурната орис на тази пропагандна машина, към момента се прокрадват спекулации, че е допустимо хидрата на Пригожин да се възроди като феникс от пепелта, пишат от брюкселското издание “Politico ”. 

През 2013 година самостоятелният вестник " Новая газета " за първи път заяви, че сенчеста компания, наречена Агенцията за интернет проучвания, наема руснаци, с цел да възпяват Кремъл и да дискредитират опозицията в интернет. Така наречената " фабрика за тролове " работеше от Санкт Петербург и пусна пипалата си в медийните конгреси, обществените мрежи, създавайки подправен разказ.

Година по-рано имаше всеобщи митинги против преизбирането на Путин и " Кремъл почувства, че въпреки да управлява малкия екран, е оставил интернет да се изплъзне сред пръстите му “, споделя Николай Петров, гост-учен в Германския институт за интернационална сигурност.

Пригожин, който към този момент се бе утвърдил като човек, подготвен да прави мръсната работа на Кремъл, запретна ръкави и се зае със задачата. Подобно на неговата наемна войска Вагнер, киберсилите на Пригожин надвишиха националните граници и действаха на няколко фронта. Неотдавна се появиха Федералната новинарска организация (RIA Fan), Politics Today и Economics Today.

" Те имаха разнообразни лога и твърдяха, че са разнообразни медии. Но в действителност това беше едно и също нещо: мрежа от пропагандни издания, тролове и ботове ", споделя Лев Гершензон, някогашен началник на най-големия агрегатор на вести в Русия Yandex.News.

Целта, сподели той, е да се " сътвори илюзията за плурализъм и да се имитира публичното мнение “, до момента в който в действителност се основава ехокамера от бял звук.

Гершензон пресмята, че почти 90 % от потреблението на онлайн вести от руснаците идва от агрегатори, само че съвсем не се обръща внимание на истинския източник на информацията. Изданията на Пригожин се възползваха от това, наводнявайки търсачки като Yandex и в доста по-малка степен Гугъл News със лично наличие. Технически врътки като кръстосано препращане предз хиперлинкове в допълнение разшириха тяхното онлайн наличие.

Една от централните задания на фабриката за тролове беше да се насочва към врагове като Съединени американски щати, които упрекнаха Пригожин в интервенция в изборите през 2016 година, при които Доналд Тръмп завоюва. Армията на " готвача на Путин " беше ориентирана и към опозиционерът Алексей Навални. През 2019 година, скоро откакто опозиционният деец политик Борис Вишневски разгласи желанието си да се кандидатира за губернатор на Санкт Петербург, медиите на Пригожин, част от които бяха обединени в медийния холдинг " Патриот “, започнаха да го назовават ​​ " педофил “ и " секс терорист “.

Войната против Украйна обаче промени обстановката.

Към момента на пълномащабното навлизане на Русия многостранният бизнес на Пригожин обхващаше десетки медийни уеб страници, блогове, обществената медийна платформа " ЯРус “ (на съветски " Аз съм руснак “) и войска от сметки в обществените мрежи. Някои особено се концентрираха върхо разпространяването на съветския разказ за войната. В Telegram десетки канали разказваха всеки ход на Пригожин и " Вагнер " на бойното поле. Уж самостоятелни военни коментатори и репортери са получавали заплащания за позитивно отразяване персонално на частната войска съгласно следствие, оповестено от " Център досие " на Михаил Ходорковски.

Този февруари Пригожин най-сетне излезе от сенките като призна, че точно той е основател. Малко по-малко от шест месеца по-късно самопризнание обаче Пригожин направи нещо, което наподобява като неверна стъпка - опитът за протест. В медийното пространство настана безпорядък - без ясни насоки за разказа обстановката се отразяваше най-вече фактологично. Други издания мълчаха. 

Служители започнаха всеобщо да напущат, до момента в който други се притесняваха за работните си места. Точно тогава беше осъществен обиск в Центъра на Вагнер и централата на " Патриот " в Санкт Петербург. Конфискувани бяха сървари и друго съоръжение. Ръководството сподели на чиновниците да продължат да работят от у дома. Но седмица откакто Пригожин разгласи своя " марш за правдивост “, държавният интернет регулатор блокира най-важните им уеб сайтове. 

Според Bell, без значение издание, същата вечер Пригожин свикал среща в Санкт Петербург и споделил на топ мениджърите си да прекратят активността си. Новините бързо потеглят надолу по йерархията. 

Има признаци обаче, че гибелта на империята на Пригожин може да е краткотрайна. Редица видни фигури от прокремълската журналистическа сцена обществено приканиха сътрудниците си да наемат неотдавна останали без работа публицисти на Пригожин.

" Трябва да ги подкрепим. Те нямат нищо общо с това “, написа в Telegram основният редактор на RT Маргарита Симонян, без да загатва нито Пригожин, нито протеста. 

Няколко от списанията на Пригожин към този момент обмислят завръщане. " Невские новости ", които отразяват политиката в Санкт Петербург, споделиха, че може да стартират акция за набиране на средства, както всекидневно вършат самостоятелните медии.  Оразследващото издание Agentstvo групи, които следят ботове, свързани с мрежата, регистрират, че общата интензивност не е намаляла. 

Падането на Пригожин, считат анализатори, предлага на Кремъл опция да рационализира фермата за тролове и да я приспособява към актуалните потребности. Според The ​​Bell един от претендентите за евентуално придобиване е National Media Group (NMG), благосъстоятелност на банкера Юрий Ковалчук, един от най-близките съдружници на Путин.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР