Последствията от колосалната имплозия на крипто бизнеса на Сам Банкман-Фрид

...
Последствията от колосалната имплозия на крипто бизнеса на Сам Банкман-Фрид
Коментари Харесай

New York AG обвинява крипто фирми, че са измамили инвеститори в измама за $1 милиард

Последствията от колосалната имплозия на крипто бизнеса на Сам Банкман-Фрид към момента се вълнуват в промишлеността на цифровите активи съвсем година по-късно.

В четвъртък основният прокурор на Ню Йорк заведе дело против три компании за цифрови активи, които бяха въвлечени в колапса на империята на Bankman-Fried предходната есен - Gemini Trust, Genesis Global Capital и Digital Currency Group, компанията майка на Genesis. Делото упреква фирмите, че са излъгали вложителите и са прикрили загуби от над 1 милиард $.

Офисът на AG съобщи, че следствие е открило, че Gemini, крипто компанията, учредена от Камерън и Тайлър Уинкълвос, е измамила вложителите по отношение на обилни опасности, свързани с услуга за кредитиране, която ръководи взаимно с Genesis. Програмата, наречена Gemini Earn, се популяризира като нискорискова инвестиция, при която клиентите могат да заемат крипто активи на Genesis, до момента в който печелят лихвени заплащания до 8%.

„ Тези компании за криптовалута излъгаха вложителите “, сподели основният прокурор Летиция Джеймс в изказване. „ И вследствие на това пострадаха вложителите от междинната класа. “ Най-малко 29 000 нюйоркчани са измежду 230 000 вложители, чиито пари са били изгубени, сподели Джеймс.

Съдебният иск на Джеймс е най-новото изпитание на американските чиновници да разбият крипто промишлеността за трилиони долари, която от години работи в сенките на обичайното финансово контролиране. Защитниците на крипто настояват, че регулаторите са се забавили с установяването на насоки за цифровите активи, които съгласно тях са разнообразни от обичайните скъпи бумаги като акции или облигации.

Загубите се трупат

Тайлър Уинкълвос, вляво, е съосновател на Gemini Trust със своя брат близнак, Камерън Уинкълвос, вдясно. Тайлър Уинкълвос, вляво, е съосновател на Gemini Trust със своя брат близнак, Камерън Уинкълвос, вдясно. Кристофър Гудни/Блумбърг/Гети изображения

Непосредствено след срутва на FTX, Genesis замрази назад изкупуване на клиенти в своя кредитен отдел, базирайки се на пазарни разтърсвания. По-късно кредиторът разгласи банкрут.

Според последното правосъдно дело, Gemini е знаел, че заемите на Genesis са рискови и в един миг са били „ мощно съсредоточени “ с криптотърговската къща Alameda Research на Bankman-Fried. Bankman-Fried сега е съден във федералния съд в Ню Йорк, където пледира почтен по седем обвинявания за машинация и скрит план.

„ Джемини скри рисковете от вложение с Genesis, а Genesis излъга обществеността за загубите си “, сподели Джеймс.

Делото също по този начин показва някогашния основен изпълнителен шеф на Genesis Соичиро „ Майкъл “ Моро и основния изпълнителен шеф на Digital Currency Group Бари Силбърт.

Каролайн Елисън, някогашен основен изпълнителен шеф на Alameda Research LLC, излиза от съда в Ню Йорк, Съединени американски щати, в четвъртък, 12 октомври 2023 година Елисън, някогашна другарка на FTX съосновател Сам Банкман-Фрид, очерта пред журито в Ню Йорк в сряда по какъв начин е работила със Сам Банкман-Фрид, с цел да измами кредиторите и клиентите, с цел да построи неговата многомилиардна империя на криптовалута, и техните несполучливи опити да предотвратят величествен колапс. Каролайн Елисън, някогашен основен изпълнителен шеф на Alameda Research LLC, излиза от съда в Ню Йорк, Съединени американски щати, в четвъртък, 12 октомври 2023 година Елисън, някогашна другарка на съоснователя на FTX Сам Банкман-Фрайд, е показана пред правосъдни заседатели в Ню Йорк Сряда по какъв начин тя е работила със Сам Банкман-Фрид, с цел да измами кредиторите и клиентите, с цел да построи неговата многомилиардна империя на криптовалута, и техните несполучливи опити да предотвратят величествен колапс. Стефани Кийт/Блумбърг/Гети изображения

Собствениците на Gemini, близнаците Winklevoss, споделиха, че Genesis дължи повече от 900 милиона $ на към 340 000 клиенти, употребяващи програмата Earn.

Делото на AG следва друго гражданско дело, заведено от Комисията по скъпи бумаги и тържища, която през януари съди Genesis и Gemini за предложение на нерегистрирани скъпи бумаги посредством продукта Earn.

Gemini отговори на последния иск в четвъртък с изказване в X (бивш Twitter), потвърждавайки, че самият Gemini е бил жертва на „ огромна машинация “.

„ Искът на NY AG удостоверява това, което сме казвали от самото начало “ – че Gemini, неговите клиенти и други кредитори са били излъгани по отношение на финансите на Genesis. Но компанията съобщи, че „ изцяло “ не е съгласна с делото.

„ Да упрекваме жертва, че е била излъгана и излъгана, няма смисъл и ние чакаме с неспокойствие да се защитим против тази непоследователна позиция. “

Genesis и DCG не дадоха отговор незабавно на искане за коментар.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР