Последствията от бурята са ужасяващи. Те поставиха въпроси пред всички

...
Последствията от бурята са ужасяващи. Те поставиха въпроси пред всички
Коментари Харесай

Откъде дойде водната стихия, наводнила Царево

Последствията от бурята са ужасяващи. Те сложиха въпроси пред всички за контрола, за поддържането на водните басейни, корита и язовири, за обезлесяването в региона и за предварителната защита на оборудванията. Комисии стартират инспекции по всички проблеми и сигнали, които се появиха след наводненията. Екип на потегли по пътя на водната буря, стигнала до двата проблематични язовира на " Лозенец " и " Царево ".

Пътят на водата, заляла част от Южното Черноморие потегля от водосбора на няколко реки в Странджа. Минава през село Велика, което е на няколко километра на Лозенец и Царево, споделя Българска национална телевизия в репортаж.

Иван, гражданин на село Велика: Бях тук в тази къща. Има клипчета по какъв начин тази река прелива. Язовирът е бил празен. Язовирите освен за първи път съм чувал, че са празни.

Преди да стигне до язовирите под Велика обаче водата минава през няколко горски дерета. Оказва се, че влачи със себе си всичко, което има по тях.

Иван, гражданин на село Велика: След като всички отпадъци са донесени тук и надолу по протежението на реката несъмнено са цялостни. Не са поддържани. Трябва да се направи това, тъй като, ето, виждате по какъв начин е изровен брегът. Тук тази част също е изровена. Нагоре провалите се виждат. Като не се поддържат, при едно такова последващо злополучие може да стане и по-зле.

Така мост след мост се затлачвват, реката прелива, а силата на водата става все по-голяма и по-голяма до момента в който стигне двата язовира, ситуирани - дребният над Лозенец и огромният - над къмпинг Оазис. Стигаме до този водоем и намираме стената му, от която безусловно са се отделили големи земни маси. На място с екипа ни има и специалист, някогашен шеф в " Напоителни системи ”, който желае да запазим неговата анонимност.

" Всички тези язовири, по наставление, на 5 години би трябвало да се прави проучване на стената. Не външно. Водолазен оглед. На 5 години. Не са правени 50-60 години, откогато са правени язовирите. Някъде са правени случайно, като има проблем с изпускатели или нещо друго, като от немай къде ", съобщи специалистът.

Както главният изпускател, по този начин и преливникът на язовира не работят. Това постанова пожарната с две помпи да го източва, с цел да се избегне рискът от разрушение на стената и ново наводняване.

" Безобразията са тотални и като общински връзки и ограничения и предварителни защити и като държавни в лицето на министерства и така нататък, Министерство на околната среда и водите... какво да ви кажа, аз най-малко съм бил и знам защо става въпрос ", разяснява някогашният шеф на " Напоителни системи ".

Малкият язовир, който е над Лозенец, преди наводнението е бил цялостен. Оказва се, че той е проблематичен повече от пет години. Срещаме се с някогашния му оператор, който признава, че през 2018 година по документи го е приел в идеално положение, само че в реалност не било по този начин.

" Върби - 50 годишни, огромни, изровено, без работещ главен изпускател. Висок е 9 метра, досието ми е в колата - 9 метра - 4 метра кал. Значи единствено 5 метра свободен размер. Запас на стената при височината от водното равнище до короната е метър и 40 сантиметра. Казват, че с един метър прелива, когато има вода и остава единствено 40 сантиметра ресурс. Когато задуха вятър вълната потегля да се качва по откоса и умерено може да си прелива ", съобщи Радко Денев, някогашен оператор на дребния язовир.

Това обаче стартира интензивно да разрушава стената и да я компрометира, което към този момент прави този водоем изключително рисков.

Радко Денев, някогашен оператор на дребния язовир: Сега това, което видях, е трагично. Значи стената е компрометирана доста. Изровена е на доста места съвсем до половината. Имам поради на обособени ями и си би трябвало един огромен прекрасен главен ремонт на стената.

Язовирът има наемател и се употребява за състезателен лов на риба.

Потърсихме наемателя на язовира, с цел да разберем и неговата позиция за положението на тази язовирна стена, която мощно е изронена. Уви, намерихме единствено кучета, които мощно лаят.

А деретата под язовирите, през които водата е тръгнала към най-пострадалите места, също се оказват затлачени.

" Вижте какво, цялата страна е непочистена. Има закони, а не се съблюдават. Откраднеш пет лв. и незабавно пандиза, а то е безвластие, това е. Народът страда ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР