Последното проучване на Евробарометър, публикувано преди предстоящия в понеделник дебат

...
Коментари Харесай

ЕП иска отговор от Брюксел за санкциите по "Магнитски" и правовата държава в България

Последното изследване на Евробарометър, оповестено преди идния в понеделник спор в Европейския парламент за положението на Европейски Съюз, демонстрира ясна поддръжка за бистрота и ефикасен надзор при харченето на средстват от проекта за възстановяане от коронавирус рецесията NextGenerationEU.

През идната седмица в Екологичен потенциал е очакван и спор, обвързван с поискания от комисията LIBE отговор от Европейската комисия за позицията й по отношение на наложените от Съединени американски щати наказания по световния закон " Магнитски " за корупция в България, както и за положението на върховенството на закона в страната.

Според данните на Евробарометър 53% от европейските жители (60% за България) са изцяло съгласни, че би трябвало да има ефикасен надзор върху изразходването на европейските средства, а други 32% (29% за България) са по-скоро склонни да се съгласят. Само 8% от респондентите приблизително за Европейски Съюз не споделят това мнение (делът им е същият за България). Това е позицията и на Европейския парламент, който понастоящем прави оценка на подадените национални проекти дружно с Европейската комисия, с цел да се подсигурява, че предоставените средства ще бъдат употребявани в сходство с задачите за екологосъобразност, цифровизация и резистентност.

Трима от всеки петима запитани (60%) считат, че програмата NextGenerationEU ще помогне на тяхната страна да преодолее икономическите и обществените вреди, породени от пандемията. Заедно с това 53% от европейските жители (62% от българските респонденти) имат позитивна отношение към Европейския съюз, като едвам 19% (18% за България) са с отрицателна настройка.

По отношение на доверието в националното държавно управление за харченето на тези пари мненията са разграничени. Докато приблизително 44% от жителите на Европейски Съюз (41% за България) имат доверие в националните си държавни управления в това отношение, 41% показват подозрения, като са налице обилни разлики в нивата на доверие в обособените страни членки. В България делът на съмняващите се, че националното държавно управление ще изразходва вярно средствата по проекта за възобновяване е 49%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР