Последното нещо, което Кремъл би искал, е Пригожин да застане

...
Последното нещо, което Кремъл би искал, е Пригожин да застане
Коментари Харесай

Анализатор: Последното нещо, което Кремъл би искал, е Пригожин да застане пред съд

" Последното нещо, което Кремъл би желал, е Пригожин да застане пред съд и да дава показания. Не единствено показания, свързани с интервенцията на " Вагнер " в Източна Украйна и опита за бунт (т.нар. поход за правдивост към Москва - б.р.), само че и за неговите близки връзки с президента Путин още от времето на 90-те години. Това бяха най-тъмните години на съветския преход, когато се създаваха групировките, олигарсите и тази заварка, която те направиха сред властта и сенчестата Русия ".

Това разяснява в изявление за интернационалният анализатор Димитър Гърдев и напомни, че още " след края на метежа беше даден един съвет даже от президента Байдън - Пригожин доста да се тормози за личното си здраве и възможни опити за нападение против него ".

По думите на анализатора следствията от гибелта на Пригожин ще бъдат многовекторни.

" Една такава гибел, в резултат на нападение, е един сигнал, който дава Кремъл - че благосклонност няма да има, че властта е в твърди ръце и тя ще се разправи с всеки бунтовник. Което е обикновено за една такава автократична страна. Но главната рецензия на Пригожин беше против този кръг към Путин - в лицето на Шойгу и на Герасимов, които не са съумели да приведат армията в изискуемото положение, като са разрешили големи обири. Критика имаше и против замисъла на цялата интервенция в Украйна - за какво въобще са тръгнали. Тези въпроси, които в този момент направиха Пригожин персона, обгърната в тайнствен ореол, ще не престават да бъдат задавани от критиците на интервенцията. Не единствено от демократичната общественост на Русия, която е извънредно дребна, тъй като тя е смазана от властта, само че и от най-големия съперник на Путин - това са националистите. Тези, които са били и на фронта, и които повтарят думите на Пригожин, че тази интервенция е случка и е зле проведена ".

Гърдев предвижда напрежение в съветската войска и напомни, че такова напрежение наблюдавахме и в двата месеца след метежа на 23-ти юни.

Според него обаче най-важният въпрос в този момент е за ориста на ЧВК " Вагнер ":

" С дейностите на " Вагнер " на територията на Руската федерация е завършено.... В другите страни, които употребяват частни военни компании, изрично е неразрешено потреблението им на страната. Смятам, че с " Вагнер " ще се случи безусловно същото.... Много е значим въпросът за финансирането, тъй като този бизнес е с голяма облага. Тук идват въпросите: Къде са парите? Къде е скрил парите Пригожин? Кой ще го наследи? Дали ще има директни контакти с Кремъл? Дали ще се дублират, или ще са към този момент на доста по-ниско равнище ".

Гърдев разяснява и срещата на страните от БРИКС, като акцентира, че тази организация, без значение от нейното уголемение, ще си носи своите вътрешни несъгласия. И ще бъде по-скоро клуб на ползи. И мъчно може да се прави съпоставяне с Г-7. Обективно видяно Г-7 взема стопански решения, подплатени със сериозен инструментариум, и политически решения. Към момента БРИКС няма тези структурни благоприятни условия, които има Г-7, посочи Димитър Гърдев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР