Последно проучване показа, че хората, които имат проблем със съня,

...
Последно проучване показа, че хората, които имат проблем със съня,
Коментари Харесай

Страдащите от безсъние понасят по-малко болка

Последно изследване сподели, че хората, които имат проблем със съня, имат по-голяма сензитивност що се отнася до болката за разлика от тези, които имат естествен сън през нощта, и могат да устоят доста повече на болежка.

Изследването е направено от Международната асоциация за проучване на болката. Анализът на работата им е посочил, че чувствителността има директна връзка с времето, належащо на човек да потъне в сън. Доскорошното научно мнение свързваше търпимостта на болката с продължителността на съня.

Мащабното изследване е правено в Норвегия. То е обхванало повече от 10 хиляди скандинавци на възраст сред осемнадесет и осемдесет години. При теста, на който всички са подложени, участниците в опита трябвало да потопят ръцете си в ледено студена вода, с цел да се види какъв брой време ще устоят другите категории хора.

В резултат на това проучване учените съумели да открият, че с по-ниска толерантност на болежка са 52 на 100 от хората, страдащи от бодърствуване по-често от един път седмично.

Това е и повода те да извадят ръцете си по-рано от водата. Само 32 % от взелите присъединяване в опита са съумели да държат ръцете си в ледената вода по време на целия тест, чиято дълготрайност била 106 секунди.

 Страдащите от бодърствуване понасят по-малко болежка

Д-р Бордж Сивъртсен от Норвежкия институт по публично здраве в Берген заяви: Очевидно е, че съществува мощна връзка сред болката и съня, като безсънието усилва както вероятността, по този начин и силата на болката.

След първичното събиране на данни и извършените проби, участниците в опита трябвало да попълнят въпросници, от които учените да изградят визия за метода им на живот и за какво някои от тях устоят повече на болежка за разлика от други.

В бланките се съдържали и въпроси по отношение на разстройства в съня, в това число бодърствуване, общото време на сън и нужното време, с цел да заспят.

В последна сметка се оказва, че хората, които първи извадили ръцете си от ледената вода, били тези, на които им трябвали повече от 30 минути преди да заспят.

Проучването разгледало и други фактори, влияещи на съня и възприемането на болката, като хронични болки и психически стрес.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР