Последният път на последната българска подводница Слава“ бе извървян“ днес,

...
Последният път на последната българска подводница Слава“ бе извървян“ днес,
Коментари Харесай

Последния път на последната „ Слава“

Последният път на последната българска подводница „ Слава “ бе „ извървян “ през днешния ден, когато плавателният съд – легенда, пое към новият си дом за идващите 9 години.
Това ще бъде Белославското езеро, където е квалифициран терен.Подводницата ще бъде превърната в музей.

Мястото, на което ще пристане „ Слава “, към този момент е квалифицирано.
За укрепването на терена за бъдещия музей са употребявани дървен материал от Държавния боен запас в Самоков, както и бетонни водачи с доста добра здравина, създадени преди 20 години. От няколко дни мястото е удълбочено с 6 метра.

След изтеглянето на подводницата до Белослав, ще стартира реституция с подсилване на външния корпус. След това ще се почисти ръждата и ще се отстрани мухълът. Едва най-после ще бъде възобновен достоверният тип на плавателния съд.

На публична гала през ноември 2011 година подводницата е извадена от състава на Военноморските сили и дарена на община Варна.

" Слава “ е дълга 76 m, необятна – 7 m, има дълбочина на прегазване 6 m. Максималната дълбочина на потапяне е 300 m. Докато беше в състава на военоморските сили, подводницата можеше да развива оптималната скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода – 13,2 възела. Силовата й установка беше от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 винта. Подводницата е с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата. Общо 54 души екипаж обслужваха ръководството, поддържането на системите и въоръжението. Спусната е на вода през 1959 година.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР