Последният кьор фишек на председателят на Народното събрание Цвета Карянчева

...
Последният кьор фишек на председателят на Народното събрание Цвета Карянчева
Коментари Харесай

Цвета пак доказа, че е ПКП – кани наблюдатели за изборите в нарушение на два закона

Последният кьор фишек на ръководителят на Народното събрание Цвета Карянчева единствено може за следващ път да потвърди, че прозвището ПКП й е лепнато не на празно от гласа на премиера в оня конфиденциален диалог. В два закона категорично е записано кой кани интернационалните наблюдаващи за изборите у нас. Това напълно не е тя като началник на Народното събрание. От това излиза, че в случай че одобряват поканата й, отправено от Караянчева през предходната седмица, всички те ще са нелегитимни.
Какъв ли по-голям срам може да се спретне на всички задгранични институции, до които Цвета писа?

Припомняме, че единствено преди 5 дни бе шумно оповестено, че " Караянчева е поканила европейските институции да изпратят наблюдаващи, които да проследят всички стадии от протичането на парламентарните избори в България през 2021 година. Официални писма с покана Караянчева изпрати до ръководителите на Европейската комисия, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, на Европейската комисия за народна власт посредством право и на Групата на страните, борещи се против корупцията – GRECO ", оповестиха напоитоелно от Народно събрание.

Фрог ревизира какво написа по тематиката в законите на страната. И ето какво се оказа:

По смисъла на Закона за избира на народни представители " наблюдаващи ", с изключение на тези в страната, са и „ представители на задгранични парламенти, на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, на задгранични партии и придвижвания, както и лица, посочени от партии и обединения, участващи в изборите, и поканени посредством Министерството на външните работи.

Освен това в Изборния кодекс също е записано следното: „ Централната изборна комисия записва като наблюдаващи и задгранични представители въз основа на искане от Министерството на външните работи , към което се ползва лист с имената им. “

Едва ли има потребност да се коментира, че поканените от Цвета Караянчева, в случай че не познават в елементи вътрешното ни законодателство и се вържат на поканата ще се получи меко казано неудобно нарушаване на закона. Защо го прави Цвета обаче, е въпросът?

„ Решението си да изпрати поканите до европейските институции ръководителят на Народното събрание стимулира със зачестилите спекулации по отношение на честността на изборния развой у нас. Според Цвета Караянчева изпращането на наблюдателни задачи у нас би дало в допълнение успокоение и гаранции на българските жители за честността и признаването на изборните резултати. В претекстовете си Цвета Караянчева отбелязва още, че един неутрален европейски мониторинг на всички стадии от изборния развой би представлявал справедлива оценка на организацията, провеждането и отчитането на резултатите от вота. “, бяха по този начин положителни да ни оповестят от Народното събрание.

Ще сме им признателни и в случай че благоволят да не нарушават законите и да вършат за срам всички изброени нагоре институции и организации.

Както излиза наяве, персоналните претекстове на госпожа Караянчева не са правно стимулирани и обосновани. Доколкото това е пиар акция, не ви ли звучи малко като дрънкане на поцинкована кофа?

Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР