Последният жив офицер на Царство България – о.з. полковник Дянко

...
Последният жив офицер на Царство България – о.з. полковник Дянко
Коментари Харесай

Почина последният офицер на царство България

Последният жив офицер на Царство България – о.з. полковник Дянко Марков – умря на 99 година, броени месеци преди да отпразнува 100-годишния си празник. Това оповестиха негови близки.

Той е деец от Втората международна война и джентълмен на медал за смелост.

Преди три години полковник Марков бе почетен с почетен знак на Министерството на защитата под звуците на остарелия химн на България – „ Шуми Марица “.
Дянко Марков, прекарал години по лагери и затвори по времето на така наречен „ социализъм “, бе депутат във Великото национално заседание.

Той „ пръв и единствен дръзна да уточни, че тогавашният заместник-председател на Народното събрание, Благовест Сендов, е изменил на истината и клетвата си и, потвърждавайки лъжи в Израел по адрес на българите, е опозорил страната си в името на вярата си към комунизма.

Комунистите по този начин и не простиха на Марков и години наред заливаха името с мръсотия и клюки. Пригласяха им новите комунисти, розовите такива от безбройни правозащитни организации.

Нито една от тях не се заинтересува да отбрани неговите права, когато през последните години ставаше жертва на голям брой набези, побои и ограбвания в дома му, написа за достойния българин младият политик-консерватор Кристиян Шкварек на персоналната си страница във Facebook.

„ Дянко Марков стана емблема на истината и битката за нея. Имах достойнството да се срещна и беседвам три пъти с него, последният от които беше, когато почитателите на огромен софийски футболен клуб му купиха и инсталираха домашна тревога, с цел да бъдат прекъснати нападенията в дома му.

Нещо, което никой от правозащитниците и бранителите на " маргиналните и уязвими групи " не се сетиха да създадат, нито пък се съгласиха да отразят. Те няма да отидат там, където Дянко отива в този момент. Мир на душата му! “, приключва той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР