Последният и недовършен роман на Габриел Гарсия Маркес излиза за

...
Последният и недовършен роман на Габриел Гарсия Маркес излиза за
Коментари Харесай

Последният роман на Маркес излиза 10 г. след смъртта му - През август ще се срещнем.

Последният и незавършен разказ на Габриел Гарсия Маркес излиза за първи път в 37 страни, след които и България. Премиерата съответствува с 110-ата годишнина от рождението на великия публицист. През 2024 година светът отбелязва и 10 години от неговата гибел.

Книгата не е оповестена в никакъв случай до момента. Маркес я написа преди да почине и по този начин и не стига до край.

На български романът е със заглавие " През август ще се срещнем ". Издаден е, макар че в последните си дни колумбийският създател умолява синовете си да я унищожат, защото към този момент е с деменция, до момента в който я написа



Синът му Гонсало Гарсия Барча споделя, че с брат си Родриго са взели решението да я разгласяват, тъй като " създателят не е бил в позицията да оцени книгата - той е виждал единствено минусите, само че не и забавните моменти в нея ” и че тя демонстрира нова, " неповторима " страна на писателя.

" Със сигурност нямаше да я унищожим. През 2022 година прочетохме една от версиите и осъзнахме, че книгата е изцяло приключена. Нямаше какво доста да се редактира, да се добави, не се постановяваха никакви огромни промени. За към 3 секунди си помислихме дали по този метод не предаваме родителите си и желанието на татко ни. Решихме, че е изменничество. Но по тази причина са децата, " споделя Гонсало Гарсия Барча пред BBC.

Според синовете на Маркес романът има присъщите за татко им акуратен жанр на писане, богати описания, човешко знание, само че и за първи път жена - основен воин.

В основата на сюжета е Ана Магдалена Бах - жена на междинна възраст. Тя всяко лято пътува до остров, на който се намира гробът на майка ѝ, и всяка година там си намира нов ухажор, макар че е щастливо омъжена.

Първоначално ръкописът на романа се е съхранявал в архива на университета в Тексас и едвам преди няколко години откривателите са получили достъп до него. Сега той ще бъде оповестен в 250 хиляди екземпляра в целия свят.

Габриел Гарсия Маркес не е единственият създател, чиито творби излизат и след гибелта му. Франц Кафка умира през 1924 година, а събраните му творби са оповестени сред 1925 и 1935 година Авторът на " Лолита " Владимир Набоков също приживе желае последният ми разказ да бъде погубен, в случай че не успее да го приключи напълно, само че синът му не се подчинява и го разгласява 30 години по-късно.

През 2019 година Netflix oбяви, че ще екранизира най-известния разказ на Маркес - " 100 години самотност ", който през 1982 година му носи Нобелова премия за литература. Според New York Times през годините писателят е получавал доста оферти за сюжет по книгата, само че постоянно е отказвал, тъй като е желал филмът да бъде на испански език.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР