Последният Холдън, произведен в Австралия, излиза днес от поточната линия

...
Последният Холдън, произведен в Австралия, излиза днес от поточната линия
Коментари Харесай

Последният ден на автомобилната индустрия в Австралия

Последният Холдън, създаден в Австралия, излиза през днешния ден от поточната линия на завода в Северна Аделаида и поставя завършек на целия народен авто бранш, некадърен да устои на международната конкуренция, заяви Франс прес.

Със закриването на завода „ Елизабет “ в Южна Австралия се затваря страницата на промишлеността.

Компанията, основана през 1856 в Аделаида, в началото създава седла, преди да влезе при започване на 20 век в автомобилната промишленост и да стане през 1930 година филиал на американската General Motors.

" Както всички, съм печален, тъй като това е краят на една епоха “, съобщи министър председателят Майкъл Търнбул.

През 1948 Holden пуска първата кола, създадена напълно в Австралия - Holden 48-215. През 1964 компанията дава работа на 24 000 души.

Синдикатът на работещите в промишлеността (AMWU) упрекна държавното управление за гибелта на бранша поради прекъсването на дотациите през 2014 година Автомобилният конструктор получаваше сред 1997 и 2012 по 30 милиарда австралийски $ помощ.

Закриването на промишлеността беше планувано от 2013-2014 година, когато тримата последни конструктори на австралийския пазар - Toyota, Ford и Holden, оповестиха, че се отдръпват. Mitsubishi Motors затвори завода си в Аделаида още през 2008. Последният форд беше създаден през октомври 2016. Toyota затвори завода в Мелбърн при започване на този месец.

Сред аргументите за срутва на промишлеността са тесният пазар в Австралия и конкуренцията на азиатските, доста по-евтини производители.

Holden, който създава и в Тайланд, ще резервира 350 дизайнери и инженери в Австралия, дружно с още 700 други чиновници. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР