Последният бял президент на Република Южна Африка (ЮАР) Фредерик Вилем

...
Последният бял президент на Република Южна Африка (ЮАР) Фредерик Вилем
Коментари Харесай

Почина последният бял президент на ЮАР, освободил Мандела от затвора

Последният бял президент на Република Южна Африка (ЮАР) Фредерик Вилем де Клерк умря в Кейптаун на 85-годишна възраст, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на фондацията, носеща неговото име.
Още по тематиката
Бившият президент Фредерик Вилем де Клерк умря спокойно в дома си тази заран, откакто боледува от рак, заяви фондацията.

Де Клерк бе началник на държавното управление на бялото малцинство до 1994 година, когато на власт пристигна Африканският народен конгрес на Нелсън Мандела.

Той получи Нобелова премия за мир дружно с Мандела, само че ролята му в политическия преход в ЮАР продължава да е предмет на спор над 20 години след края на апартейда, отбелязва Ройтерс.

 Снимка: AP/БТА

Мнозина го упрекваха за принуждение против чернокожите южноафриканци и деятелите против апартейда по време на ръководството му, до момента в който някои бели виждаха напъните му да постави завършек на апартейда като изменничество, отбелязва Асошиейтед прес.

Де Клерк стана президент на Южна Африка през 1989 година и бе на пръв взор характерен артикул на системата на южноафрикански расистки апартейд. Именно де Клерк обаче в тирада пред Народното събрание на Южна Африка на 2 февруари 1990 година разгласи, че Нелсън Мандела ще бъде освободен от пандиза след 27 години. Обявлението наелектризира страна, която от десетилетия беше презряна и глобена от огромна част от света поради бруталната си система на расова дискриминация, известна като апартейд.

Със задълбочаването на изолацията на Южна Африка и утежняването на нейната в миналото солидна стопанска система, Де Клерк, който беше определен за президент единствено пет месеца по-рано, също по този начин разгласи в същата тирада премахването на възбраната за Африканския народен конгрес и други политически групи против апартейда.

Докато той говореше, няколко депутати напуснаха пленарната зала. Девет дни по-късно Мандела излезе на независимост.

С тези си дейности Де Клерк задвижи процеси на промени и метири години по-късно Мандела беше определен за първия негър президент на страната, откакто чернокожите южноафриканци гласоподаваха за първи път. А Де Клерк стана първият вицепрезидент на страната и заемаше този пост до 1996 година

По това време Фредерик де Клерк и Мандела бяха удостоени с Нобеловата премия за мир през 1993 година за тяхното постоянно с напрежение съдействие за отдалечаването на Южна Африка от институционализирания расизъм към народна власт.

През 1997 година де Клерк напусна поста на водач на Националната партия и афишира отдръпването си от политиката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР