Последните макроикономически данни, публикувани от Министерството на търговията на САЩ,

...
Последните макроикономически данни, публикувани от Министерството на търговията на САЩ,
Коментари Харесай

САЩ са изправени пред заплаха от стагфлация: Business Insider

Последните макроикономически данни, оповестени от Министерството на търговията на Съединени американски щати, демонстрират, че стопанската система на страната може да се движи към стагфлация, заяви Business Insider. Мрачните знаци подсказват, че предстоят тежки провокации, добавя изданието.   

Докладът разкри, че американският Брутният вътрешен продукт е повишен с годишен ритъм от едвам 1,6 % през първото тримесечие на настоящата година, което е много под прогнозите за 2,5 %. По-бавният от предстоящото напредък последва растежа от 3,4%, регистриран през октомври-декември 2023 година, и 4,9% през предходното тримесечие.

" Това беше най-лошият отчет от двата свята - по-бавен от упования напредък и по-висока от предстоящата инфлация ", съобщи пред медията Дейвид Донабедян, основен капиталов шеф на CIBC Private Wealth US.

Слабият напредък и внезапното повишаване на потребителските цени са отчетливи признаци на стагфлация, която се характеризира с стопански спад и възходяща инфлация за нескончаем интервал от време.

За финален път Съединени американски щати бяха наранени от стагфлация през 70-те години на предишния век, когато инфлацията доближи двуцифрени стойности, до момента в който стопанската система се сриваше. В отговор американските политици покачиха главния лихвен % до 20%, което докара до изстудяване на цените, само че изпрати стопанската система в дълбока криза. 

През март Федералният запас на Съединени американски щати пропусна да увеличи лихвения %, оставяйки го неизменен в целевия диапазон 5,25%-5,5%. Следващото съвещание на Комитета за открития пазар на Фед е планувано за 1 май.

Същевременно ценовият показател на разноските за персонално ползване, употребен като главен измерител на инфлацията от Фед, набъбна с 3,4% на годишна база, отбелязвайки най-големия растеж от една година насам. Потребителските разноски в Съединени американски щати означиха нарастване от 2,5% през интервала януари-март, което е по-малко от 3,3% през четвъртото тримесечие на 2023 година и под плануваните 3%, заяви Бюрото за стопански разбори.

Според Business Insider това слага съществени ограничавания пред опцията на Фед да предприеме дейности, защото регулаторът ясно е декларирал, че се нуждае от спад на инфлацията, преди да се стигне до понижаване на лихвените проценти.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР