Последните две години дадоха нов хоризонт за развитие на строителството

...
Последните две години дадоха нов хоризонт за развитие на строителството
Коментари Харесай

Министър Шишков: Губим 90 милиона лева заради установени нередности във ВиК сектора

Последните две години дадоха нов небосвод за развиване на строителството на автомагистралите в България, разяснява министър Шишков.

 

България ще изгуби 90 милиона лв. поради открити нередности във ВиК бранша, разгласи на конференция през вчерашния ден районният министър Иван Шишков.

В ефира на Българска национална телевизия той изясни, че става дума за средства от оперативна стратегия в интервала 2019-2020 година, когато е имало опция да се подмени огромна част от водопроводната мрежа в страната. 14 ВиК сдружения са взели участие в този развой. Направена е инспекция на 10 от тях и при всички са открити проблеми с възлаганията на договорите.

" Направен одит на европейските средства е открил нередности във всяко едно от тестваните сдружения. Проверени са 21 контракта, единствено 4 от тях нямат проблеми, 17 имат. Сумата, която ще ни бъде удържана, е 90 милиона ".

Проблемът се състои в метода, по който са възлагани договорите - в търговете аплайват избран брой участници, отстраняват се всички и остава един, само че се оказва, че и той има същите нередности като останалите, изясни Шишков.

Най-много нередности са открити във ВиК в Смолян, Кърджали, Стара Загора и Бургас. Регионалният министър даде образец с ВиК-Бургас и пречиствателното оборудване към язовир " Ясна поляна ", което е застрашено от сриване.

" Правителството обезпечи 23 милиона, напълно скоро ще стартира спешната реорганизация на това оборудване, само че то нито е ремонтирано през последните 20-30 години, нито му е осъществена профилактика,за да се знае како се случва. държанието и отношението на ВиК-Бургас има съществени проблеми, това е едно от първите сдружения, които подвигна цените ".

По думите му през последните 8 месеца Министерство на регионалното развитие и българският ВиК холдинг се отпиват да сменят шефа на сдружението в Бургас, само че съдът ги попречва. Иван Шишков ще сезира европейската прокуратура за откритите нередности във водния бранш.

Пренареждането на жълтите павета в София ще стартира напълно скоро, сподели министърът. Проблемът там още веднъж е неприятното задание и неприятното осъществяване, разяснява той.

" Нещата зависят от Столичната община. До септември ремонтът освен на жълтите павета, а и на целия център би трябвало да бъде приключен, с цел да може София да си получи парите. Донякъде районното министерство се включва по няколко аргументи - оперативната стратегия, ние сме надзорен орган. В съответния случай, в това число кметът Фандъкова има проблеми и нейните проблеми са проблеми на целия град. Затова който може да помогне, би трябвало да помогне в този проблем ", сподели той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР