Последните две години бяха трудни за инвеститорите в Bitcoin. Повечето

...
Последните две години бяха трудни за инвеститорите в Bitcoin. Повечето
Коментари Харесай

Какво стои зад голямото завръщане на Bitcoin?

Последните две години бяха сложни за вложителите в Bitcoin. Повечето вести от криптосвета идваха с привкус на измами, мошеничества, сривове и злодеи като Сам Банкман-Фрайд. NFT концепцията зацикли, а метавселената се трансформира просто в любопитна фраза, защото изкуственият разсъдък открадна светлината на прожекторите.

Но безшумно, без доста звук, Bitcoin като че ли възкръсна.

" По отношение на цената 2023 година беше безусловно забележителна година за Bitcoin ", споделя вложителят Мелтем Демирорс пред Fast Company, откакто криптовалутата неотдавна надвиши 45 000 $ за първи път от април 2022 година насам.

Мнозина виждат " криптозимата " като проес на пречистване на системата.

" Имахме целия този голям напън и достигнахме дъното ", споделя Питър Маккормак, водещ на подкаста What Bitcoin Did, базирайки се на подхранвания от FTX негативизъм към криптопазара. " Но успяхме да почистим цялата тази нечистотия. "

От началото на 2023 година до момента Bitcoin е поскъпнал с над 160%.

" Намираме се в ранните стадии на бичи пазар ", споделя Кори Клипстен, основен изпълнителен шеф на Swan, медийна и капиталова компания за Bitcoin. Той е толкоз убеден в очертаващия се бичи интервал - и в притока на нови вложители - че усилва месечния рекламен бюджет на Swan от 30 000 $ на повече от 1 милион и усилва личния състав си от 90 на 150 души.

Отдалеч всичко това наподобява объркващо, защото цената се повишава, до момента в който новините наподобяват мечи, което оставя вложителите комплицирани и скептични.

" Това е най-мразеното рали ", споделя Демирорс. " На вложителите им омръзна да слушат за Bitcoin. Уморени са да гледат Bitcoin. Тъй като доста хора не чакаха цената да скочи толкоз скоро, в този момент всички ненавиждат това рали ".

Но по едно и също време с това последователите на криптовалута №1 могат да посочат съответни катализатори за бичия растеж.

" ETF-ът идва ", споделя Айзея Джаксън, учител и създател на книгата " Bitcoin и Черна Америка ".

Освен това се чака и така наречен " халвинг ", който има съвсем мистична роля в криптопространството. Приблизително на всеки четири години възнагражденията, извоювани от добиващите Bitcoin (като тласък да го правят), се понижават на половина, което оказва помощ да се поддържа лимитирано предложение на криптовалутата.

" Знаем какво прави пазарният цикъл във връзка с халвинга ", споделя Джейсън Уилямс, създател на книгата Bitcoin: Hard Money You Can't F*ck With, визирайки съпътстващите го ценови помпи.

Това са повърхностните аргументи, само че има и по-дълбоки. Критиците на Bitcoin споделят, че това е скица Понци, като настояват, че по своята същина криптовалутата е безполезна и единствената причина цената да се покачва е, че някой " по-голям простак " също купува, само че в някакъв миг пирамидата ще се срине.

Маккормак се съгласява, че в криптовалутите има прочут миг на Понци скица, само че е безапелационен, че това надалеч не е всичко.

" Само лихвите по американския дълг наближават един трилион годишно ", споделя той, като твърди, че държавното управление на Съединени американски щати ще продължи да " печата пари " (под формата на още дълг), с цел да защищити разтърсената финансова система от срив, само че това единствено ще задълбочи казуса.

Той чака държавното управление на Съединени американски щати да продължи да го прави, до момента в който системата не се счупи, и вижда Bitcoin като най-хубавия хедж.

Джаксън, създателят на книгата " Bitcoin и Черна Америка ", остава толкоз бичи надъхан към криптовалута №1, частично тъй като е доста мечи надъхан към американския $.

" Смятам, че към този момент сме в криза, просто не са споделили на всички ", споделя Джаксън.

Въпреки че по множеството индикатори стопанската система наподобява здрава (напр. исторически ниската безработица), той счита, че в магазините за хранителни артикули може да се види действителното влияние на инфлацията и спадът в търсенето на развлечения. Джаксън счита, че при криза Bitcoin ще разкрие същинската си мощ - различно средство за предпазване на стойност, което е отделено от главните финансови потоци.

Клипстен употребява осредняване на разноските в долари, с цел да купува Bitcoin по избран всекидневен график. Всеки ден той прави автоматизирана покупка, без значение от цената, което значи, че непрекъснато натрупа криптоактиви даже през „ криптозимата “. Повечето вложители в криптовалута №1 ползват някаква версия на тази тактика - купуват колкото могат повече, когато могат.

Все отново последните месеци от мечия пазар дадоха някои уроци на участниците в него. Докато дългогодишните Bitcoin „ холдъри “ (т.е. притежатели на криптовалута, които купуват и държат без значение от цената) останаха незасегнати от срутва (ако не продават), други се насочиха към по-екзотични финансови принадлежности, пробвайки се да изстискат спомагателна рентабилност. Инвеститорите залагаха Bitcoin на тържища като Celsius и Voyager, с цел да печелят от лихви. И двете обаче банкрутираха и те изгубиха милиони.

" Всеки път, когато съм се опитвал да бъда интелигентен, съм се прецаквал и съм правил нелепости ", споделя Демирорс. Сега той е по-предпазлив във връзка с " съмнителни тържища ", които дават обещание огромен въздържан приход от хостване на Bitcoin.

Накъде води всичко това?

" Прогнозите за цените са глупави, в действителност глупави ", споделя Уилямс, само че прибавя, че ще е " извънредно отчаян, в случай че Bitcoin не доближи шестцифрена сума " в идния цикъл.

Маккормак също признава противоречивия смисъл на ценовите прогнози, само че подчертава: " Не виждам в миналото Bitcoin още веднъж да падне под 20 хиляди $ и не бих се изненадал от цена сред 150 000 и 500 000 $ “.

Клипстен пък счита „ за рационално всичко под 350 хиляди $ " до края на 2025 година

Но в действителност никой не знае накъде върви този развой и даже за какво цената е такава, каквато е през днешния ден. Така че следва забавна година с доста незнайни, само че всички анализаторски упования сочат към сериозен растеж на криптовалута №1.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР