Последните два месеца може би бяха най-лошото време за Турция

...
Последните два месеца може би бяха най-лошото време за Турция
Коментари Харесай

От началото на годината 2105 горски пожара горяха в Турция С...

Последните два месеца може би бяха най-лошото време за Турция с големите горски пожари вилнеещи най-вече в средиземноморските региони. Още стотици огнени стихии обгърнаха страната сред януари и август. Главната дирекция по горите разгласи, че са се борили с 2 105 горски пожара от първия месец на 2021 година, като 1597 от тях бяха в селските региони.

Радостната новина е, че нови кълнове на растения са се появили в изгорели региони към седмица след гасенето на пожарите.



Само предходната седмица и през уикенда шест нови горски пожара избухнаха в провинциите Измир, Ширнак, Бурдур, Одрин, Анталия и Йозгат, само че напъните на пожарникарите бързо ги потушиха. Дирекцията разгласи, че всички изгорени гори ще бъдат залесени при първа опция.

И през днешния ден дребни колони пушек не престават да се появяват тук -там в голямата горска повърхност, която стана жертва на горски пожар в Южна Турция преди 25 дни.



Пожарът беше измежду многото, които удариха окръг Манавгат в провинция Анталия от 28 юли. На пожарникарите бяха нужни 10 дни, с цел да потушат пламъците, които в допълнение набъбнаха след сливането с различен горски пожар наоколо. Пламъците опустошиха повърхност от 75 000 хектара.

„ Изминаха повече от три седмици, само че към момента можете да видите дима. Корените на дърветата се трансформират във въглища и когато са изложени на О2, отделят пушек. Това е събитие, което от време на време може да продължи седмици “, сподели Гьокче Джошкун, наблюдаващ на птици, който беше в региона.

Пожарникарите постоянно ревизират изгорелите гори, с цел да потушат евентуалните колони с пушек и да изчистят отломките, оставени след пожари.



На управляващите бяха нужни към две седмици, с цел да потушат всичките 240 пожара, които бяха обхванали страната и се появиха в заглавията на международните медии. Най-тежките пожари бяха в региона на Манавгат в Анталия и обширни области в близката му провинция Мугла. Те убиха минимум осем души, опустошиха села и лишиха живота на огромен брой животни. Високите температури, ниската мокрота и мощните ветрове удължиха пожарите, което провокира евакуацията на стотици хора, изключително в селата покрай епицентъра на пожарите.

Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли съобщи, че теренните изследвания ще бъдат извършени в изгорели региони, преди да се приготви почвата за засаждане на нови фиданки. Това се възнамерява да стане след първите превалявания, които евентуално ще бъдат през ноември.

„ Тези места още веднъж ще бъдат вечнозелени в границите на пет години “, сподели Пакдемирли пред Анадолската организация (AA) по-рано този месец. " Ще засадим към 252 милиона фиданки. ", добави той.

Междувременно Дирекцията по горите в Анталия продължава рехабилитацията на почвата за напъните за залесяване. Булдозери изравняват изгорелите площи, преди плануваното засаждане на фиданки. Досега са рехабилитирани 100 хектара земя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР