Последните бастиони на Ислямска държава (ИД) в Сирия вероятно ще

...
Последните бастиони на Ислямска държава (ИД) в Сирия вероятно ще
Коментари Харесай

Иде ли краят на зверствата? ООН очаква ИДИЛ да падне съвсем скоро

Последните бастиони на " Ислямска страна " (ИД) в Сирия евентуално ще паднат до края на октомври и това би трябвало да даде подтик на напъните на интернационалната общественост за производство на свободни и почтени избори в Сирия. Това съобщи през днешния ден пратеникът на Организация на обединените нации за сирийската рецесия Стафан де Мистура, представен от Ройтерс.

" Това, което виждаме, е според мен начало на края на войната. Трябва да подсигуряваме, че това ще стане и начало на мира. И точно там стартира предизвикването в този миг ", сподели той в изявление за радио Би Би Си. По думите му остава да бъдат нормализирани и провинциите Ракка, Дейр аз Зор и Идлиб.

" След Ракка, Дейр аз Зор и Идлиб, а това е въпрос на няколко месеца, ще пристигна моментът на истината. Ако интернационалната общественост помогне на опозицията и държавното управление, като притиска държавното управление да се съгласи с същински договаряния, тогава до една година ще бъде допустимо да имаме същински, заслужаващи доверие избори ", сподели Стафан де Мистура.

Международният посланик предсказа, че с съветска помощ сирийската държавна войска ще освободи от обсадата на ИД град Дейр аз Зор най-късно до началото на октомври. Според него Съединени американски щати и подкрепяните от тях Сирийски демократични сили ще освободят Ракка до края на октомври. В третата провинция - Идлиб - е " цялостно с Ан Нусра, които са Ал Каида ", добави Мистура по адрес на Фронта " Ан Нусра ", някогашен филиал на Ал Каида. Впоследствие Фронтът смени името си и се сля с други групи, само че остана в листата на Организация на обединените нации на терористичните организации, напомня Ройтерс.
В същото време външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан съобщи, че неговата страна желае международните сили да се спогодят за времеви график за смяна на властта в Сирия, съобщи Ройтерс. Льо Дриан обаче изключи присъединяване в този развой на сирийския президент Башар ал Асад, който назова " палач " на част от своя народ.

Изявлението на френския пръв посланик е направено макар смекчаването на позицията на Париж за Сирия, настъпило след идването на власт на президента Еманюел Макрон, отбелязва Ройтерс. Макрон предложи отвод от условието Асад да се отдръпна от властта като изискване за започване на мирни договаряния. Все отново френски представители продължиха да споделят, че Асад не може да остане още дълго в политически живот на Сирия.

Обаче Жан-Ив Льо Дриан, някогашен министър на защитата в кабинета на предходния президент Франсоа Оланд, съобщи, че в този момент обстановката се е трансформирала, тъй като " Ислямска страна " скоро ще бъде победена. Според първия посланик на Франция в този момент в центъра на вниманието би трябвало да бъде прекратяването на шестгодишната революция, лишила живота на над 300 хиляди души и прокудила милиони сирийци в чужбина.
Асад не може да бъде част от решението, сподели Льо Дриан. Решението е да договорим с всички други настоящи лица график за политически преход, който да разреши нова конституция и избори, сподели Жан-Ив Льо Дриан по радио Ер Те Ел. По думите му " този преход не може да бъде сбъднат с Башар ал Асад, който мазета част от популацията и който накара милиони сирийци да изоставен домовете си ".

Министърът добави, че в случай че районните сили и непрекъснатите членове на Съвета за сигурност към Организация на обединените нации, измежду които е Франция, се спогодят за възбрана на химическите оръжия, достъп до филантропична помощ за сирийците и премахване на радикалните групировки, тогава може се стигне до основаване на интернационална контактна група за Сирия.

Становището на Жан-Ив Льо Дриан е в прорез с позициите на Русия и Иран, основните съдружници на Асад, които упорстват, че ориста на Асад би трябвало да бъде решена от самите сирийци, а не от чужбина, отбелязва Монитор, цитирайки Ройтерс.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР