Последната година постави Пакистан на ръба. Поредица от повтарящи се

...
Последната година постави Пакистан на ръба. Поредица от повтарящи се
Коментари Харесай

Пакистан на ръба: До какво ще доведе крахът на регионална сила с ядрено оръжие?

Последната година сложи Пакистан на ръба. Поредица от повтарящи се бедствия, в това число пагубни наводнения, политическа парализа, избухлива инфлация и възраждаща се терористична опасност, в този момент рискуват да изпратят основен, въпреки и проблематичен, световен състезател в пълномащабна рецесия. Ако се случи най-лошото, както предизвестяват някои специалисти, злополуката, разиграваща се в Пакистан, ще има последствия надалеч оттатък неговите граници.

„ Това е страна с население от 220 милиона души, с нуклеарни оръжия и съществени вътрешни спорове и разделения “, сподели Узаир Юнус, шеф на Пакистанската самодейност в Южноазиатския център на Атлантическия съвет.

„ Светът не хареса приключването на бежанци и оръжия от страни като Сирия и Либия. За съпоставяне Пакистан е доста по-голям и по-значим ".

„ Ако стопанската система остане в умиращо положение и дефицитът на артикули и сила докара до политическа рецесия по улиците на огромните градове, това също ще разреши на пакистанските талибани и други терористични групи да стартират по-директно да се насочват към държавното управление “, сподели Юнус, който е и вицепрезидент Asia Group, стратегическа консултантска компания.

„ Можем да забележим доста намаляване на страната и нейната дарба да възвърне реда. “

Трудно е да се надцени сложността на актуалната обстановка в Пакистан. Нещастна поредност от скорошни събития, съчетани с хронично неприятно ръководство, сътвориха евентуално смъртоносна опасност за политическата система на Пакистан.

„ В момента в Пакистан се пресичат три рецесии: икономическа рецесия, политическа рецесия и рецесия на сигурността, които ескалираха след рухването на Кабул “, сподели Юнус, който разказа обстановката като „ най-голямата опасност за националното единение на Пакистан от 1971 година ” - годината, в която Бангладеш се бори за самостоятелност от Пакистан и я завоюва.

Съобщава се, че валутните запаси на Пакистан са намалели до едвам 3,7 милиарда $, едвам задоволителни за седмици импорт на сила, с цел да поддържат работата на градовете и бизнеса, до момента в който общественият му дълг е повишен до умопомрачителните 270 милиарда $.

Пакистан беше изключително мощно обиден от войната в Украйна, която, дружно с други разрастващи се страни, го принуди да влезе в конкурентна конкуренция за дефицитния полутечен природен газ, който той не може да си разреши.

Смазващият дълг на Пакистан принуди премиера Шехбаз Шариф да изиска от Международния валутен фонд да възобнови избавителните стратегии, които бяха спрени при започване на предходната година. Преговорите са в ход, защото се оповестява, че МВФ упорства за мъчителни отстъпки - изключително сложни преди изборите, планувани за по-късно тази година.

Междувременно към този момент има признаци, че икономическият напън ще засегне най-основните потребности на пакистанците. В края на януари Пакистан претърпя невиждано спиране на електрозахранването в цялата страна, защото електричеството спря в цялата страна за повече от 24 часа. Въпреки че повода за злополуката е неразбираема, тя може да бъде спънка за това, което следва.

„ Производственият потенциал на Пакистан е мощно подвластен от продължаващия импорт на горива “, сподели Юсуф Назар, пакистански стопански анализатор и някогашен банков шеф.

„ Можете да си визиите какво би се случило, в случай че стартираме да изпитваме спирания на електрозахранването или даже липса на гориво за превоза, до момента в който страната също изпитва 40% инфлация. “

Сложните рецесии, изключително за една задлъжняла стопанска система без мощно политическо управление и клептократичен хайлайф, от дълго време назряват. Докато огромна част от Азия последователно стана богата и постоянна през последните няколко десетилетия, Пакистан си остана безпаричен, безреден и неустойчив.

„ По време на глобализацията и либерализацията на търговията, които се случиха в Азия през 90-те години на предишния век, Пакистан беше ангажиран да играе игри за власт сред военния и цивилния хайлайф “, сподели Назар.

„ Настоящата рецесия назряваше доста преди войната в Украйна, която беше капката, която най-сетне счупи гърба на камилата. “

Икономиката на Пакистан от дълго време се характеризира със мощно корумпирани политики, които субсидират цивилните елити и военни чиновници, като в същото време пренебрегват голямото болшинство от популацията, което работи в браншове като селското стопанство и текстила. Но вливането на непознати пари, които финансираха охолния метод на живот на пакистанския хайлайф, наподобява пресъхва.

Саудитска Арабия, дълготраен донор на Пакистан, разгласи предишния месец, че бъдещите пакети от помощ за непознати страни ще зависят от промените на вътрешния пазар - ясно предизвестие към получатели като Египет и Пакистан, чиито стопански системи се характеризират с раздути обществени браншове и боен надзор.

Обединените арабски емирства неотдавна дадоха обещание известна финансова помощ за Пакистан, само че сумата е едвам задоволителна, с цел да покрие вноса на жизненоважни артикули за още няколко седмици. Междувременно Китай, който съставлява 30% от дълга на Пакистан, до момента не е посочил предпочитание да предоговори изискванията, до момента в който Съединените щати значително се отдръпнаха от района след неуместното си евакуиране от Афганистан.

Отношенията на Пакистан с Индия, неговият стопански напреднал комшия, в този момент управителен от ястребово индуистко националистическо държавно управление, също не демонстрират признаци на възстановяване.

„ Мнозина приказват за това какво прави Индия и Пакистан разнообразни във връзка с техните стопански траектории, изключително откакто до 1980 година траекторията на развиване на Пакистан беше по-положителна. Има толкоз доста фактори, които могат да се обяснят с години на неприятна политика, само че съществува и казусът с залавянето на елита “, сподели Майкъл Кугелман, асоцииран шеф на Азиатската стратегия в Wilson Center.

„ Индия постави старания за използване на политики, които се приближават до неща като всеобщо обучение и достъп до опазване на здравето “, продължи той.

„ Докато в Пакистан ръководещите просто подцениха икономическите потребности на хората. “

Икономическата рецесия е съчетана с политическа неустойчивост, която може да отслаби властта на страната и да затрудни ръководството на Пакистан с всяка минала година.

След като беше свален от власт предходната година по време на спор с някогашните си поддръжници в армията, за който той твърдеше, че е управителен от Съединени американски щати скрит план, Имран Хан провежда всеобщи манифестации, ориентирани към възобновяване на личната му кандидатура за министър-председател.

На фона на вълна от целенасочени убийства и арести на негови съдружници и поддръжници, самият Хан беше ранен при опит за ликвидиране предишния ноември, когато въоръжен мъж го простреля и умъртви по време на избирателен протест. Противоречива фигура в пакистанската политика, Хан може да се похвали с огромна и всеотдайна обществена база. Ако той бъде погубен, елементарно е да си представим, че в Пакистан ще избухне необятен цивилен спор.

В момента всички огромни политически партии, макар горчивите си разлики, имат интерес да запазят целостта на страната, а военните остават мощен съдия в политиката. Но отровните политически битки и честите смени на управлението направиха виновното икономическо ръководство още по-трудно, поставяйки Пакистан на пътя към по-сериозни проблеми.

„ Разпокъсването на страната не е допустимо, само че виждаме дълбока икономическа рецесия, която тласка доста хора под прага на бедността, прави елементарните артикули недостъпни, усилва продоволствената неустановеност и подклажда гнева измежду популацията “, сподели Ариф Рафик, гостуващ помощник в Близкоизточен институт и специалист по Пакистан.

„ Това може да има действителни политически последствия освен за политическите партии, само че и за армията. Ако не съумеете да посрещнете икономическите потребности на хората и просто отговорите със мощ, това единствено ще провокира повече яд. "

През последните месеци Пакистан стана очевидец на скок на тероризма от радикални ислямистки групи, както и от етнически бойци в богатата на запаси провинция Белуджистан. Пакистанските талибани, които убиха хиляди пакистанци по време на войната против тероризма, оповестиха завръщането си с ужасяваща самоубийствена офанзива предишния месец, която умъртви повече от 100 богомолци, присъстващи на петъчната молитва в джамия.

Атаката е предизвестие, че неустойчивостта в прилежащ Афганистан, където десетки хиляди починаха през последните две десетилетия на американска окупация, може още веднъж да засегне Пакистан.

Икономическата и политическа рецесия също се отрази на бавното възобновяване на милиони хора в цялата страна след миналогодишните исторически наводнения, които потопиха към една трета от сушата на Пакистан и разселиха милиони от най-бедните жители.

Въпреки че изменението на климата, провокирано от богатите страни, може да бъде отчасти упрекнато за бедствието, интернационалната помощ е мудна и нищожна, оставяйки Пакистан значително самичък да поправи обстановката.

Съобщава се, че някогашният президент Асиф Али Зардари, прочут с необузданата си персонална корупция, един път е споделил на американския посланик Ричард Холбрук, че Пакистан е „ прекомерно огромен, с цел да банкрутира “, сравнявайки страната с американските банки, които са получили голяма помощ, с цел да предотвратят колапс през 2008 година

Въпреки че Пакистан е нуклеарна мощ и също така е петата по население страна в света, остава да забележим дали нейните водачи могат да се съберат и да намерят излаз от натиска на рецесиите - може би най-лошата в историята на страната.

„ Има голяма неустановеност, защото хората не знаят дали Пакистан просто няма да изплати външните си заеми някъде тази година “, сподели Рафик.

„ Има нараснал риск на всички места и всички съществени знаци са се намалили. Трудно е да се види път към непоклатимост, тъй като легитимността на държавното управление зависи от способността му да ръководи стопанската система и обстановката няма да се усъвършенства в обозримо бъдеще.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР