Последна възможност да видим оригинала на Търновската и сребърната конституция

...
Последна възможност да видим оригинала на Търновската и сребърната конституция
Коментари Харесай

Търновската конституция може да се види в изложбената зала на агенция Архиви“

Последна опция да забележим оригинала на Търновската и сребърната конституция в околните няколко години. От през днешния ден до 19-ти май, те ще бъдат в експозиционната зала на организация „ Архиви “, а по-късно по рекомендация на реставраторите ще бъдат прибрани в хранилището за по-дълъг интервал. Поводът за излагането им е честването на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. За първи път довечера беше показан и държавният щемпел на Княжество България.


Един от най-важните знаци на държавността до 1908 година От оповестяването на Независимостта до през днешния ден държавният щемпел на Княжество България не е е бил пред погледа на жителите.
доцент доктор Михаил Груев, ръководител на ДА " Архиви ": Съгласно Конституцията, министърът на правораздаването е и страж на държавния щемпел. Но след провъзгласяването на България за царство през 1908 година е направен различен държавен щемпел. Така че княжевския държавен щемпел се съхранява тук и ние го демонстрираме за първи път.  България отбелязва 140 години от приемането на първата Конституция България отбелязва 140 години от приемането на първата Конституция
Честванията на популярната за българския парламентаризъм дата бяха във Велико Търново.Вижте повече в директното включване на Милена Кирова:

Протокли от учредителното заседание на Търновската конституция, фотоси, разказващи за пътя по приемането ѝ и над 40 табла са част от изложбата в чест на един от най-свободолюбивите за своето време съществени закони.
доцент доктор Михаил Груев, ръководител на ДА " Архиви ": Колегите от Централния държавен списък са извадили едни от най-ценните документи. Преди всичко това е оригиналът на Търновската конституция, така наречен Сребърна конституция.
По случай огромната годишнина на първо време Търновска конституция беше показана в Народното събрание. След това съумяха да я видят във Велико Търново и Бургас. А изложбата, която завършва обиколката си, гостува във всички регионални градове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР