Посланици от над 20 държави у нас, заедно с представители

...
Посланици от над 20 държави у нас, заедно с представители
Коментари Харесай

​Посланици от над 20 държави на откриването на Епископската базилика в Пловдив

Посланици от над 20 страни у нас, дружно с представители на фондация „ Америка за България " бяха първите публични гости на възобновената Епископска базилика в сърцето на Пловдив. С помощта на екскурзоводи и очила за виртуална действителност гостите се придвижиха 17 века обратно във времето, когато на това място са били положени красивите мозайки, изобразяващи превъзходни птици.

Епископската базилика е издигната в средата на IV век и това е един от първите и най-големи християнски храмове в тази част на Европа. През 10-14 век на нейно място поражда некропол. Времето оставя своя отпечатък върху мястото и през идващите епохи, а красивите мозайки потъват още по-дълбоко. И по този начин до 80-те години, когато са разкрити дребна част от тях. 30 години по-късно те ще заживеят нов живот в своята целокупност.
Иван Тотев - кмет на Пловдив: Това е едно доста особено място заредено с доста сила. То е чакало 17 века и може би е чакало верните хора, верния миг, в който да възкръсне още веднъж.
Проектът е осъществен с помощта на фондация „ Америка за България ", която се доверява на община Пловдив за второ публично-частно партньорство след построяването на дребната базилика.
Крис Матлън - ръководител на борда на шефовете на фондация „ Америка за България ": Приехме да разгледаме плана, тъй като знаехме, че с възобновяване му той ще се трансформира във значима туристически дестинация в България.
В знак на респект към хората, живели във Филипопол през Средновековието, беше открита и паметна плоча. А държавниците от над 20 страни оставиха своите послания на стената на толерантността - признак на Пловдив през всички хилядолетия.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР