Посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренъл изпрати писма до

...
Посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренъл изпрати писма до
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в Берлин предупреди за риска от санкции заради „Северен поток – 2“

Посланикът на Съединени американски щати в Берлин Ричард Гренъл изпрати писма до редица немски компании, участващи в плана „ Северен поток – 2 “, и ги предизвести за „ забележителен риск от наказания “.

Това заяви през днешния ден съветското издание „ Интерфакс “, като се базира на немското „ Билд ам Зонтаг “. „ Ние още веднъж подчертаваме, че компаниите, участващи в съветския бранш на енергийния експорт, се занимават с това, което е обвързвано със забележителен риск от наказания. В последна сметка, компаниите, поддържащи оборудването „ Северен поток – 2 “, а също и „ Турски поток “, интензивно подкопават сигурността на Украйна и Европа “, твърди американският посланик.

Той отбелязва, че „ газопроводът ще нанесе съществени геополитически последици за европейските съдружници и сътрудници “. „ Тези сътрудници споделят нашата угриженост по отношение на все по-агресивното държание на Русия, изключително за употребяваните от Москва енергийни запаси като политически и стопански принадлежности “, показва в писмото си американският посланик.

Външното министерство на Германия подложи на рецензия писмото на Гренъл, като означи, че сходни дейности са в несъгласие с дипломатическите правила. От своя страна, представител на посолството на Съединени американски щати съобщи, че писмото не следва да се дефинира като опасност, а като „ транспарантно обръщение от американската политика “.

Не закъсня и реакцията на съветската страна. „ От изказванията с апел към Берлин да се откаже от „ Северен поток – 2 “ Съединени американски щати минаха към директни закани по адрес на немските компании, участващи в плана “, написа в Туитър Алексей Пушков, началник на комисията по осведомителната политика при Съвета на Руската федерация, представен от „ Известия “. Сенаторът означи, че Съединени американски щати загърбват правилото на свободната търговия и суверенитета на Германия. Той смята, че основната задача на управляващите във Вашингтон е непременно да свържат Европа с надалеч по-скъпия американски газ.

Газопроводът „ Северен поток – 2 “ се построява от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Проектът планува две тръби с мощ 55 млрд.куб.метра. Срещу него обаче позиции декларират Съединени американски щати, Украйна, Полша, Латвия и Литва.

В средата на декември м.г. Европейският парламент се разгласи за преустановяване на строителството по плана. В резолюцията бе посочено, че той съставлява опасност за енергийната сигурност на Европа. В началото на януари външният министър на Полша Яцек Чапутович съобщи, че съветският газопровод „ Северен поток – 2 “ е палач на Украйна и реализацията на плана би трябвало да бъде спряна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР