Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова не изключи Русия

...
Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова не изключи Русия
Коментари Харесай

Историк: Идеята на Митрофанова да си прибере паметниците е куриозна

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова не изключи Русия да си прибере руски монументи от България. Става въпрос за 520 монумента.

" Това е много екстравагантна концепция, куриозно е. Но както се споделя, би било добре това нещо да се осъществя, само че надали. Нелепо е. Възможно е и да са повече, това са монументи, които са в цялата страна. Много постоянно в дребни села има такива съветници монументи. Барелефите броим ли ги за обособени монументи? Паметниците са на територията на Република България, държавната юрисдикцията е наша, оттова нататък всичко би могло да се случи, само че то може да се случи с вероятно съглашение ", каза историкът доцент Светослав Живков в студиото на " Денят ON AIR ".

Той посочи, че множеството монументи даже не са държавна благосъстоятелност, а са общинска.



" Това още повече затруднява реализирането на тази много екстравагантна концепция. С изявлението се срещнах чрез нашите уеб сайтове. Това е част от путинската агитация, която значително повтаря старите руски опорки за ролята на Съветския съюз, събитията на Балканите, частност в България. Нищо ново няма в това отношение. От русофилията в България се възползват проруските и пропутинските среди. Че имаме проруски настроения, това е реалност, само че оттова нататък цялата тази агитация си има източник, той е Москва ", допълни доц. Живков.

По думите му много българи имат искания, че знаят историята, само че са осведомени с откровените фалшификации.

" При всичките тези шпионски кавги, които ги имаме през последните години, няма нито наказан, което е потресаващо. Повечето от ясно е, че съветското разузнаване и съветската агентура работи в България. Ние имаме няколко скандални случаи с тези шпионски афери. За страдание, това са проблеми, които единствено в страната могат да бъдат решени и за тях би трябвало да има политическа воля ", разяснява още историкът.

Доц. Живков е на мнение, че ръководещото болшинство си извива ръцете: " Тази сглобка е доста странна и след години наред на нападки, няма по какъв начин всичко да бъде забравено ".

Но счита, че надали ще се стигне до предварителни избори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР