Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова окачестви като безпрецедентен

...
Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова окачестви като безпрецедентен
Коментари Харесай

Посланик Митрофанова с първи коментар за изгонването на 70 руски дипломати

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова окачестви като " невиждан и безусловно вражески ход " решението на българското държавно управление да експулсира 70 чиновници на съветското посолство . В изказване за телевизия " Россия-24 " сподели, че Съединени американски щати и Англия командват България и те са виновни за изгонването, предаде ТАСС.

Попитана кои сили стоят зад решението на държавното управление в София, Митрофанова отговори: " Абсолютно несъмнено американците. В случая няма какво да се приказва. Тук англичаните и американците напълно командват тази страна, за жалост ".

Тя означи, че народът на България " помни историята и се грижи за паметниците ".

Митрофанова сподели още, че посолството на Русия в София ще провежда набирането на нови чиновници на мястото на изгонените , като посочи, че ще бъдат назначени 23 дипломати и 25 механически сътрудници. По думите й за прочут интервал от време " ще бъде мъчно да се работи, изключително в консулствата ".

​По-късно на страницата на Руското посолство у нас във Фейсбук беше качен ексклузивен брифинг на дипломат Митрофанова.



" Вчера, на 28 юни, в 17 часа бях извикана в Министерството на външните работи на България, където ми бяха връчени вербални ноти. Едната изисква да бъде понижена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия личен състав на 25 души. В тази нота също се споделя, че по отношение на това, Република България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, чака се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе. Втората нота съдържа лист от 34 дипломати, които работят тук в България и те са оповестени за „ личност нон грата “. В третата нота още 36 души са оповестени за „ нон грата “. Това са моят готвач, водачи, защита на Посолството, счетоводители, всички механически служби на Посолството ", уточни Митрофанова. 

" Много може да се приказва за това, че всички тези дейности по никакъв начин не дават отговор на буквата и духа на Виенската спогодба. Като умел посланик, желая да ви уверя, че по никакъв метод не подхождат. За да бъде разгласен един човек за „ личност нон грата “, би трябвало да се дават доказателства на незаконната му активност. Или в случай че посланик е забъркан в някаква престъпна история, и против него се инициира наказателното дело, таман неговият дипломатически статут го защитява във сходни обстановки в непозната страна. В подобен случай той е обявяван за „ личност нон грата “, добави тя в изключителния брифинг, оповестен в обществените мрежи. 

" Просто оповестяване за " личност нон грата " вкупом като лист е невиждано и нещо ново в дипломатическата процедура. Разбира се, това не е изцяло ново, тъй като, по този начин беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води «играта без правила». Действайки по подобен метод, не трябва да се базира върху Виенската спогодба, която не планува такива дейности. Разбира се, това е минимум невиждана неприятелска стъпка, която, за жалост, накърнява дългогодишните дипломатически връзки, дългогодишното другарство сред нашите страни. Специално употребявам думата " страни ", тъй като зная по какъв начин българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невероятно да бъдат унищожени ", сподели още тя и добави: " Бих желала да ви напомня даже обстоятелството, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война) Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри. "

" Освен това, желая да отбележа, че хората, оповестени за " личност нон грата " са балканисти, които познават България, отлично приказват български език, както, да вземем за пример, пълномощният министър на Посолството Филипп Воскресенский и Генералният консул в гр.Варна Владимир Климанов (много хора, живеещи във Варна и освен, го познават доста добре), който е посветил на България над 30 години на своята дипломатическа работа. Затова доста е тъпо че са експулсирани хора от толкоз висока класа, които с толкоз топлота се отнасят към България, които се опитваха и не престават да се пробват да създадат всичко най-хубаво за насърчаване нашите двустранни връзки. Правителството на Руската Федерация си резервира правото за взаимен, допустимо несъразмерен отговор на сходни извънредно вражески дейности. Много е тъпо, че държавното управление на България се пробва по подобен метод доста мощно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее ", съобщи още съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР