Посланикът на Индия в България и Северна Македония негово превъзходителство

...
Посланикът на Индия в България и Северна Македония негово превъзходителство
Коментари Харесай

Индийският посланик Санджай Рана откри художествена изложба, посветена на ненасилието

Посланикът на Индия в България и Северна Македония негово превъзходителство Сандай Рана откри в Градската изложба изложбата „ Ахимса: ненасилието “, в която със свои творби вземат участие 38 именити български художници и скулптори и актьори от Индия, Турция и Северна Македония. Събитието беше почетено от регионалните шефове на Пловдив - Ангел Стоев и на Перник – Людмил Веселинов, ръководителя на Общинския съвет на Пловдив Александър Държиков, от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, от представители на българския и индийския бизнес. В изложбата се вплете и българският фолклор с осъществяването на песента „ Бела съм, бела, юначе “ от Силвия и Димитър Чолакови.

Индийският дипломат срещна присъстващите с концепцията на понятието ахимса (ненасилие), като акцентира, че то е остаряло колкото човешката цивилизация. „ Но животът е комплициран и сложен и хората не помнят за този аспект “ – уточни Негово превъзходителство Санджай Рана. Затова измежду нас идват велики мъже и дами, които да ни припомнят за какво е значимо да търсим правилото за ненасилието. Такава персона е Махатма Ганди. „ Той сподели, че с изключение на философия това един самоуверен път, тъй като се изисква доста храброст да се изправиш против насилието с ненасилие. На този апел за ненасилие е откликнал всеки в Индия, по този начин той е обединил цялата страна. Философията на ненасилето е толкоз мощна, че в своята битка я ползват и водачи като Мартин Лутър Кин- Джуниър, Нелсън Мандела. За страдание насилието не е свършило. Виждаме го сред хора, сред страни, на домашно равнище. Затова ахимса - ненасилието е настоящо през днешния ден, а дипломацията и изкуството са доста значими. “

Изложбата се ражда по самодейност на Индологическа фондация „ Изток – запод “ с ръководител Йорданка Боянова и с вдъхновението на двама изтъкнати наши създатели – скулпторът проф. Емил Попов и художникът проф. Станислав Памукчиев, които са куратори на експозицията.

По думите на проф. Емил Попов: „ Тази галерия е на първо място идея - идея за мира и хуманизма, работеща посредством изкуството “. Той цитира думи на Ганди, казани като че ли таман за Пловдив: „ Ненасилието е антично като хълмовете “. И още:

„ Родено от светлия талант на хилядолетната индийска нематериалност като път за извисяване на индивида и то е мъчително настоящо през днешния ден за решение на най-неотложните проблеми в персонален и в международен мащаб, тъй като сме изправени пред могъщата мощ на разрушението. В изложбата вземат участие художници от разнообразни генерации с времева отдалеченост от съвсем един век сред тях, създатели от Индия, Северна Македония и Турция – всички обединени от концепцията за ненасилието. “

Редом до ярките образци за огромни исторически трансформации, осъществени без принуждение, като независимостта на Индия, рухването на Берлинската стена, разпада на Съюз на съветските социалистически републики, Емил Попов открои безсмислието на вилнеещата сега война и цитира като вяра за сегашното и бъдещето написаното преди близо 200 години от Шилер в „ Ода на насладата “: „ В прегръдка милиони край сложете на вражди “.

В своето слово на откриването пловдивският регионален шеф Ангел Стоев трансферира мост към християнството с неговия главен принцип, че Бог е обич. „ За страдание живеем в свят, в който има доста принуждение. То добива крайни форми във война, която не е надалеч от нас – в Украйна, виждаме какво се случва и в Судан. Това демонстрира, че ние като хора не разбираме задоволително добре Бог като безусловна обич. Затова такова културно събитие насочва обръщение към нас да се обърне още веднъж към Бог, към тази обич, която е ненасилие. “ И приключи с думи на Махатма Ганди, че насилието е оръжие на слабите, а ненасилието е оръжието на мощните.

Европейското измерение на индийския концепт за ахимса потърси Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм. Той напомни, че в основата на обединяването на европейските страни е залегнала концепцията да няма повече принуждение на континента и акцентира: „ Ненасилието като импликация е значимо и за Пловдив – град, който от създването си има като ДНК доста националности и религии, които са живели спокойно, спазвайки този принцип. И време като настоящето, когато срещаме експанзия, дано посланието на тази галерия да ни кара да помним, че правилото на ненасилието е човешко право, само че и човешко обвързване. “

В експозицията са подредени 40 произведения от: Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Павел Койчев, Емил Попов, Станислав Памукчиев, Иван Русев, Иван Славов, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Ангел Станев, Стоян Дечев, Милко Божков, Любен Гайдаров, Кирил Мескин, Валентин Господинов, Камен Цветков, Цветослав Христов, Иван Кънчев, Веселин Начев, Иван Милушев, Любен Генов, Надежда Кутева, Рашо Митев, Свилен Блажев, Хари Атанасов, Цанко Цанков, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Нина Русева, Павлин Радевски, Пламен Моневски. Със свои творби са показани също Нагджи Пател (Индия), Зиятин Нуриев (Турция), Благица Здравковска и Ристо Станковски (РС Македония).

Творбите могат да се прегледат до 14 май.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР