Посланието от днешната среща е, че форматът 16 плюс 1

...
Посланието от днешната среща е, че форматът 16 плюс 1
Коментари Харесай

„Форматът 16 плюс 1“ е насочен към засилване на двустранния обмен


Посланието от днешната среща е, че форматът " 16 плюс 1 " не е ориентиран към делене на Европа, а за усилване двустранния продан сред страните. Целта е нашите страни, които са по-изостанали, да покачат брутния вътрешен артикул, да усилят приходите на хората. Това сподели министър председателят Бойко Борисов след срещата си с ръководителя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Това не е геополитически съюз и не се опълчва на никой в Европа, а цели единствено икономическо богатство на хората, акцентира той.
Ли Къцян уточни, че Китай е подготвен да влага в района при съблюдаване на закона, разпоредбите на свободната търговия и на Европейския съюз. Той добави, че Китай не желае комерсиална война с никого, само че в случай че се наложи, ще пази разпоредбите на свободната търговия.

„ С премиера Бойко Борисов разгледахме нови способи за съдействие, за задълбочаването му. Има взаимно допълнение сред нас – България е страната на розите, ние също работим за конкурентно стопанско произвеждане. Мисля, че има доста благоприятни условия за развиване на двустранната ни търговия “, сподели още Къцян.

Преди изказванията на двамата министър председатели в Министерски съвет бяха подписани девет двустранни документа за поощряване на икономическо-търговското съдействия на България и Китай. Сред тях финансово съглашение на Българската банка за развиване и на Китайската банка за развиване за 1,5 милиарда евро.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов посрещна ръководителя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в София. Официалната гала се състоя пред паметника на Незнайния войник, където двамата министър председатели сервираха венци. След това Бойко Борисов и Ли Къцян разгледаха църквата „ Света София “.

Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се семейства от България. Основната цел на форума „ 16+1 “ е да задълбочи комерсиалните връзки и икономическото съдействие сред страните участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР