Посланичката на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит не очаква

...
Посланичката на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит не очаква
Коментари Харесай

Посланичката на САЩ в НАТО не очаква Украйна да получи покана за членство през юли

Посланичката на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит не чака Aлиансът да насочи покана за участие на Украйна на срещата на върха във Вашингтон през юли. По думите ѝ тогава ще бъде определен и нов общоприет секретар на военния съюз.

Смит приказва пред публицисти във вторник преди срещата на министрите на защитата на НАТО в сряда.

Новината идва, откакто в средата на 2022 година за участие в Алианса. Година по-късно с за участие за Киев и подчертаха, че наложително изискване за присъединение е краят на войната, която Русия стартира.
Марк Рюте отпред на НАТО?
Полагат се старания процесът по асортимент на номинацията за правоприемник на сегашния общоприет секретар на НАТО Йенс Столтенберг да приключат в края на март, сподели Смит,.

След това водачите на страните членки би трябвало да дадат единодушието си. Това евентуално ще стане на срещата на върха във Вашингтон във връзка 75 години от основаването на НАТО.

По думите на Смит министър председателят на Нидерландия Марк Рюте е измежду имената, които се разискват за бъдещия основен секретар на Алианса. Той обществено е завявал, че не би отказал подобен пост.

Рюте продължава да управлява държавното управление в Хага до намиране на решение за ново ръководство. Засега обаче няма единодушие, което оставя опцията за осъществяване на нови избори. През цялото това време, в това число след подобен евентуален избор, той остава министър-председател.

Настоящият общоприет секретар на военния алианс от 32 страни Столтенберг е на поста от 2014 година Той е някогашен министър-председател на Норвегия.

За поста претенденти за поста се загатват и имената на други водещи европейски политици - естонската министър-председателка Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Карин .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР