Поскъпването на тока се отразява крайно негативно на различните клонове

...
Поскъпването на тока се отразява крайно негативно на различните клонове
Коментари Харесай

Туристическият бранш под ударите на скъпия ток

Поскъпването на тока се отразява извънредно отрицателно на другите клонове и представители на туристическия отрасъл в България, демонстрира инспекция на Радио София.

В ресторантьорския бизнес регистрират покачване на сметките с над 3 пъти.

„ За еднакъв интервал предходната година за ток сме платили 900, а в този момент 3100 до 3400 лв. “, означи пред Радио София Васил Златарев , притежател на незначителен ресторант в центъра на София . И добави, че с сътрудниците си готвят на дърва и въглища, а има други заведения, които вършат доста повече действия с електрическа енергия и при тях разноските са нарастнали фрапантно .

Налага се повишаване на цените на предлаганите услуги и артикули, а това се отразява на броя обслужвани клиенти.

Много сложен и тежък месец изкарахме . Може вън да е минус 10-15 градуса, вътре би трябвало да е над 20. Като клиент всеки може да си показа какво би било, в случай че отидете в хотел и той не е отоплен. Така сами се обричаме на крах “, очерта картината за зимните курорти Малин Бистрин , ръководител на Съюза на туристическия бизнес в Банско .

Над 60% от разноските към този момент отиват за сила, добави хотелиерът. Цените на енергоносителите и нужните за сектора артикули неизбежно ще доведат до повишение и на услугите.

Съществува риск и за банкрути.

По думите на Бистрин помощта от страната за бизнеса би трябвало да бъде оказана незабавно, „ като за болния човек – решаваща и животоспасяваща “ .

Къщите за посетители са доста разнообразни. Някои са с по 2-3 стаи в планински местности, други са суперлуксозни. Високите цени на токи обаче на всички се отразяват зле, изключително в този момент, през зимата, когато потреблението на ток е огромна. Това уточни Вероника Кънева, ръководител на Асоциацията на къщите за посетители .
През лятото по време на пандемията къщите за посетители край морето са имали нечуван оборот. Сега обаче при опит за актуализиране на цените поради токи, резервациите стопират .
Дори и да има обезщетения, те са 20%, а повишаването на тока по отношение на зимата на 2021 година е 300%, добави Кънева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР