Поскъпване на водата в 24 града с между 1 и

...
Поскъпване на водата в 24 града с между 1 и
Коментари Харесай

КЕВР предлага водата в Перник да поскъпне с 3%

Поскъпване на водата в 24 града с сред 1 и 9% разиска Комисията за енергийно и водно контролиране. А измежду градовете с увеличена цена попада даже и Перник, където има режим на водоподаването. Новите цени би трябвало да влязат в действие от началото на идната година.

Кърджали е градът с най-голямо повишаване на водата - с 9 на 100. 7-процентно е нарастването за София, Видин и Русе. В Габрово, Сливен, Смолян, Монтана, Силистра, Ямбол, Благоевград и Шумен пък скокът ще е сред 4 и 6 на 100. В други 10 града се чака повишаване на водата с сред 1-3%, измежду тях попада и Перник, където има воден режим от седмици.

Комисията би трябвало да излезе с дефинитивно решение за повдигането на цените, което най-вероятно ще стане сред коледните и новогодишните празници.

Дебатите бяха разгорещени. Много от присъстващите се сплотиха към това, да няма повишаване, най-малко не в този момент и не на местата, където има воден режим. А съвещанието беше предшествано от митинг пред постройката на регулатора. От районното министерство са се обърнали към КЕВР с предложение водата в Перник да не нараства, а сдружението да компенсира това като събере несъбраните взимания, които излизат на стойност 5 млн. лева

Според омбудсмана Диана Ковачева повишение на цената, в това число и в Перник, град, който е на воден режим, е незаслужено към жителите. "Ежегодно цената на водата се усилва, само че не се усилва качеството. Сигналите до омбудсмана лавинообразно нарастват.Повишаването на цената на водата идва на фона на водната рецесия в Перник, която е следващото доказателство за положението на ВиК бранша ", съобщи Нина Бояджиева, шеф отдел към Институцията на омбудсмана.

"Всички цени на други артикули и услуги ще се усилят двойно и тройно. Няма стока или услуга,в която няма вода ", безапелационен е Георги Христов от гражданско придвижване "Днес ".

"КЕВР не е обществена институция. Нашата роля е да изчислим на база данни от Национален статистически институт прага на напредък на цените, т.нар обществена търпимост. Цената на ВиК услугите е избрана с решенията на КЕВР за одобрение на бизнес проектите на всеки ВиК оператор. По закон ние би трябвало да осъществим пълномощията и отговорностите тези цени след механически калкулации да бъдат одобрени. Вече тези цени са пределни и е вътрешно решение на всяко едно комерсиално сдружение по кое време и дали ще ги ползва в оптималния размер, който ние сме утвърдили или ще прави понижение. Където потребителите имат проблеми с качеството на услугата, доста е значимо да се каже, че те могат да се обръщат към съда. Вече има няколко правосъдни решения в разнообразни региони на България, в които съдът е коригирал насъбраните отговорности на ВиК услугите за избран интервал, защото е било потвърдено, че за този интервал услугата не е отговаряла на нормативните условия ", съобщи пред публицисти шефът на Дирекция "ВиК " в КЕВР Ивайло Касчиев.

По думите му в Перник повредите по водопреносната мрежа са се нараснали. Това значи, че локалното сдружение има доста по-големи разноски за спешни поправки, в сравнение с са планувани по проект. На въпрос за плануваното нарастване на цената на водата за града, Касчиев отговори, че това ще стане ясно идната седмица. "Не мога да ви кажа още, тъй като се вършат спомагателни калкулации. Мисля, че към 3% е нарастването. Дали ще стане факт зависи от шефа на сдружението ", уточни той.

Междувременно Перник минава на още по-тежък воден режим. Той ще обхване към 100 хиляди души. Предложението е на ВиК-Перник. Вода ще има 8 часа вместо 2 пъти по 5 часа. Централните квартали ще имат вода от 14 до 22 часа. Аргументът на ВиК е, че когато водата се пуска един път, се заобикалят повреди.

"Въпросът е да създадем верните планове, колкото и да са мъчителни, с цел да имаме вода в тези зимни месеци, в които притокът към язовир "Студена " се чака да бъде извънредно невисок ", изясни кметът на града Станислав Владимиров. Перник остава на воден режим до април. Тази прогноза направи кметът дни по-рано.

На 7 ноември беше оповестено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров съобщи, че повода е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник.

В петък стана ясно, че двама министри може да бъдат упрекнати за водната рецесия в Перник. Районната прокуратура в града е заключила, че министрите на околната среда Нено Димов и на районното развиване Петя Аврамова "са нанесли вреди и вреди за човешкото здраве, като не са създали нужното, с цел да бъде избегната рецесията с водоснабдяването на Перник ".

По неофициална информация постановлението на прокуратурата в Перник е било изпратено по подготвеност на Специализираната прокуратура в София. Тепърва ще се взема решение дали и на кого ще се повдигат обвинявания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР