Поскъпване на хляба не се очаква, най-вече заради стабилните цени

...
Поскъпване на хляба не се очаква, най-вече заради стабилните цени
Коментари Харесай

Пада цената на Насъщния

Поскъпване на хляба не се чака, най-много поради постоянните цени на пшеницата на международните пазари. 

" Най-социалната мярка, която вкара бившето държавно управление и която беше доказана от служебното, е 0% Данък добавена стойност за цената на хляба и брашното. 20% Данък добавена стойност действително е потребителски налог.  Нулевата ставка даде резултат - имаме поевтиняване със 17% на другите типове самун, вид " Добруджа " даже е с 26% поевтиняване в комерсиалните вериги ", заяви ръководителят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в студиото на  " България заран ".

Тя посочи, че повишаване има при бутиковите пекарни, които не създават самун за всеобщия консуматор. Очакванията са през идващите най-малко 2 месеца цената на хляба да се задържи.

" Световните анализатори прогнозират цената на главната суровина - зърното, да не хвръкне в идващите 2 месеца. Миналата година март и април имаше невиждано високи цени на Балканския полуостров.

Но зърнената годишна продукция 2022 беше добра, земеделските производители прибраха и чакаха такива цени на своята продукция. С оглед трупащите се разноски за съхранението, някои производители си разрешиха да настояват, че у нас се създава самун от украинска пшеница.

Тя е лимитирано количество и се употребява за фуражни смеси. Когато губиш в бизнеса, те атакуват под паника мисли. Нашата пшеница е налична и качествена, а хлябът е придирчив ", съобщи Кукушева.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че инфлацията минимум визира точно хлебопроизводството. Причината - страната ни е обезпечена откъм суровина. 

" България изнася два продукта - пшеница и електрическа енергия, затова имаме и продоволствена и енергийна сигурност. Цената на газа се отразява в цената на торовете на равнищата, само че доста малко сътрудници към момента работят напълно с газ, не повече от 2%. И те преоборудват своите заводи, тъй като прогнозата е цената на газа да продължи да пораства ", разясни Кукушева.

Цената на закуските обаче се усилва, за разлика от тази на хляба. Причината е, че те не попадат в обсега на 0% Данък добавена стойност.

" Прогнозите са там цените да продължат да растат заради повишаването на яйцата и млечните артикули. Но потреблението не пада, което значи, че положителният артикул има своята непрекъсната клиентела. При нас предизвикването е по какъв начин да се обезпечи по-доброто възнаграждение на труда, той е 30-35% от цената на всеки един артикул ", посочи Кукушева.

И добави, че няма искащи да работят като 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР