Поскъпване на горивата в България ще има заради шока на

...
Поскъпване на горивата в България ще има заради шока на
Коментари Харесай

Икономист: Поскъпване на горивата у нас ще има

Поскъпване на горивата в България ще има поради шока на международния петролен пазар, предвижда пред БНР основният икономист в Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов.

По думите му обаче нарастването на цените няма да е толкоз огромно, колкото е на другите типове черно злато на интернационалния пазар.

Много е рано да чакаме кумулативен резултат върху повишаване на всички артикули и услуги поради по-скъпите горива, безапелационен е Богданов:

„ Обикновено трансмисията към крайните консуматори е към 1/3 от този резултат, т.е. в случай че имаме 6-7% растеж на цените на суровия нефт, може да сметнем горе долу към 2-2,5% растеж на крайните цени. Това е в случай, че се задържат тези цени на суровия нефт “, изясни икономистът в изявление за предаването „ 12+3 “ на стратегия „ Хоризонт “.

Според Лъчезар Богданов, промишлеността към този момент изпитва доста огромни усложнения поради икономическите проблеми на Германия и Италия.

Икономистът не изключи България да влезе в криза, в случай че продължат турбуленциите в огромните страни от еврозоната, към които предприятията ни изнасят главно продукцията си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР