Поскъпва купуването на недостигащия стаж за пенсиониране от 1 януари.

...
Поскъпва купуването на недостигащия стаж за пенсиониране от 1 януари.
Коментари Харесай

Експерт: За купуването на недостигащия стаж за пенсиониране е създадена специална разпоредба

Поскъпва пазаруването на недостигащия стаж за пенсиониране от 1 януари. За 2024 г е избран нов най-малък застрахователен приход за самоосигуряващите се лица – 933 лева, а до края на 2023 г той беше 780 лева Това сподели Лиляна Самоковска, специалист по обезпечаването в Националния застрахователен институт, в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “.

" За пазаруването е основана специфична наредба, според която може да се купува стаж до 5 години, не повече. Ако лице дава отговор на условието за възраст и тези години не му доближават, може да подаде заявление до Национален осигурителен институт, че желае да купи стаж, като внесе осигурителните вноски, които не му доближават, с цел да получи правото на пенсия. Документът се подава към Национален осигурителен институт по електронен път или в териториалните поделения на института “, посочи Самоковска.

Към това заявление се ползват истински документи – в случай че жителят избере да употребява електронно подаване, би трябвало да сканира тези оригинали. Осигурителният стаж се удостоверява с данните от осведомителната система на Национален осигурителен институт – трудови, служебни, осигурителни книжки.

" Към 31.12. 8300 души са се възползвали от опцията да купят застрахователен стаж – импортирани са 31 млн лева по тази линия “, посочи Самоковска. " През 2024 година продължава увеличението на възрастта за пенсиониране – за дамите се усилва с 2 месеца, за мъжете – с един “, споделиха още от Национален осигурителен институт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР