“Пощенски картички от бъдещето пристигат на 17.09.2021 по случай Деня

...
“Пощенски картички от бъдещето пристигат на 17.09.2021 по случай Деня
Коментари Харесай

Инсталацията ``Пощенски картички от бъдещето`` надниква в бъдещето на града ни |

“Пощенски картички от бъдещето ” идват на 17.09.2021 по случай Деня на София пред три знакови за културния живот на града ни местоположения, с цел да ни покажат новата посока.

Инсталации, наподобяващи пощенски картички, изобразяващи бъдещето на града, основани от художниците Мила Янева-Табакова, Борис Праматаров и Вяра Бояджиева по разказите на деца ще бъдат сложени в непосредствена непосредственост до Национална изложба " Квадрат 500 ", Софийска градска художествена изложба и Софийски боеприпас - Музей на актуалното изкуство.

На 17 септември ще бъде задействана и онлайн платформа в уеб страницата на КО-ОП, в която творбите ще бъдат показани в цифрова форма, придружени от видео материали с включени истории от децата и креативния развой на създателите.

Локация 1: Национална изложба " Квадрат 500 "
Локация 2: Софийска градска художествена изложба
Локация 3: Софийски боеприпас - Музей на актуалното изкуство

Кратко видео показване на плана гледайте тук.

Проучвания са посочили, че децата задават приблизително по 300 въпроса всеки ден. Намирайки отговора на следващото “Защо? ”, ние оказваме помощ на техния свят да става все по-голям, а любознанието им все по-будно. За да разсъни всеобщото любознание, следвайки образеца на децата, екипът на КО-ОП взема решение да обърне функциите, като им зададе няколко въпроса, върху които евентуално и всеки от нас размишлява. Как наподобява бъдещето на града ни? Какво е мястото на природата? А на технологиите? Каква е ролята на изкуството? Какво вършим неправилно и какво вярно? Кое би трябвало да се промени и кое да остане?
Отговорите на децата са деликатно изслушани и скицирани от художниците Борис Праматаров, Вяра Бояджиева и Мила Янева-Табакова и по-късно превърнати в картини, които екипът на Сдружение Трансформатори ще трансформира в огромни “картички ”, с огромно обръщение.

За художниците:

Борис Праматаров:

Борис Праматаров приключва НХА със компетентност „ Книга и печатна графика ”, продължава с Кралската академия за изкуства в Гент, а по-късно специализира илюстрация в Дуксунг (Сеул) и Висшето учебно заведение за изящни изкуства „ Синт Лукас “ (Гент). В работата си той намира ентусиазъм в контрастите, съпоставянето и търсенето на баланс сред положителното и злото, тъжното и смешното, красивото и грозното. Водещи в изкуството му са черната и бялата багра, а рисунките му отразяват действителността такава, каквато той я вижда. Автор е на 8 книги, през 2015 година се подписва под първия си анимационен филм, а две години по-късно става притежател на първата премия на комикс фестивала Фумето в Швейцария. Негови илюстрации са се появявали в Ню Йорк Таймс, Стандарт (Белгия), Капитал (България) и е правил рисунки за Volcom (Амстердам), Dr. Martens (Гент) и EXE club (София).

Вяра Бояджиева:

Вяра Бояджиева Завършва висшето си обучение, степен бакалавър – компетентност „ Комикс и илюстрация “, в Академията за изящни изкуства в Болоня и е в развой на образование в магистърска степен в Cambridge School of Art – компетентност „ Детска илюстрация “. През 2018 печели първа премия в състезанието BUCHSCHMUCK, проведен от Гьоте институт в София. През 2020 година печели премията на V&A Illustration Awards, една от най-престижните награди за илюстрации във Англия, в категорията Student Illustrator of the Year за илюстрацията „ Вълната ” от книгата „ Индули “. Има издадени 5 корици, 2 илюстровани книги и взе участие в редица изложения в България и Европа.

Мила Янева - Табакова:

Мила Янева – Табакова Завършва компетентност „ Книга и печатна графика ” в НХА и магистратура „ Комикс дизайн и илюстрация ” в Брюксел. Работи на свободна процедура в областта на илюстрацията, комикса и оформлението на книгата върху свои авторски творби, взаимни или в поддръжка на разнообразни обществени акции и такива, свързани с обучение на деца. Има изявления в български и задгранични издания и платформи ((Хеликон, Капитал, Капитал Лайт, Програмата, Виж!, Stripgids, Urbana Project, Drawing The Times). Мила е създател и издател на авторска комикс книга „ Сувенири “ (2020) и съосновател на платформа за български, самостоятелни авторски издания ТИ-РЕ, както и на креативен колектив ЧАРК.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР