Посетителите на Пантеона в Рим, един от най-добре запазените паметници

...
Посетителите на Пантеона в Рим, един от най-добре запазените паметници
Коментари Харесай

Пантеонът в Рим сюрпризира туристите с входна такса

Посетителите на Пантеона в Рим, един от най-добре непокътнатите монументи от античния свят, ще би трябвало да заплащат входна такса от 5 евро от понеделник, заяви италианското министерство на туризма.

Сега черква, големият някогашен храм, чиято неповредена външна стена поддържа висок 43.3 метра купол, притегля милиони гости всяка година.

Дълго отлаганото въвеждане на такса е част от устрема за добиване на повече облаги от културните активи на Италия, като министерството на туризма ще получи 70% от приходите, с цел да покрие почистването и поддръжката на обекта. Останалите ще отидат в епархията на Рим.

Входът ще бъде свободен за богомолците по време на богослуженията.

Сегашната форма на Пантеона и шестметровите дебели стени датират от началото на ръководството на император Адриан, който идва на власт през 117 година Той остава най-големият неармиран бетонен купол в света и има кръговиден оберлихт в короната си.

Сградата оцелява след нападенията на варварите против Рим и е превърната в християнска черква през 609 г.

Грижата за изкуството и архитектурата от дълго време съставлява предизвикателство за страна, която дава отговор за повече обекти на международното завещание на ЮНЕСКО от всяка друга и има дългогодишни проблеми с бюрокрацията и незадоволителното обществено финансиране, написа Ройтерс.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР