Посещението на новия външен министър на Китай в Африка и

...
Посещението на новия външен министър на Китай в Африка и
Коментари Харесай

Ключов въпрос за 2023 г.: Нарастващото влияние на Китай в Африка

Посещението на новия външен министър на Китай в Африка и съперничеството сред Китай и Съединени американски щати в района поражда няколко въпроса по отношение на възходящото въздействие на Китай на африканския континент.

Посещението на Цин Ган и приоритетити на Китай в Африка

По време на първото си посещаване в Африка Цин се опита да увери африканските сътрудници на Пекин, че той цени връзките си с континента, защото Китай се надява да затвърди въздействието си в Африка. Бившият китайски дипломат в Съединени американски щати, към който постоянно се отнасяха хладно на фона на напрежението сред Вашингтон и Пекин, завърши едноседмичното си посещаване на 16 януари, откакто обиколи Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет и се срещна с ръководителя на Африканския съюз.

What is the first agenda for China’s new foreign minister, Qin Gang? Visit Africa.

It’s a long-term vision and partnership that the US/EU can never match.
— S.L. Kanthan (@Kanthan2030)
През последните 32 години Китай непроменяемо изпраща своя външен министър на посещаване в Африка - континент, на който до момента през XXI век е открил голямо икономическо въздействие. Това демонстрира какъв брой доста Китай е сложил Африка на напред във времето в световната си външнополитическа стратегия, изключително по самодейността на Си Дзинпин " Един пояс, веднъж " за разширение на икономическото превъзходство в Африка и Азия.

Посещенията на Цин в съответни страни показват желанието на Китай да си обезпечи въздействие върху напрежението сред Пекин и Запада и опасенията за нова Студена война.

Цин искаше да увери Африка, че поддържа нейния самостоятелен стопански напредък. Той искаше да разсее публикуваните схващания за китайската външна политика в Африка, че тя постанова на континента " дългов капан " и " дворцова дипломация " - хрумвания, постоянно представени от американските коментатори или политици, които целят да показват китайските вложения на континента като грабителски и целящи просто да си обезпечат поддръжката на африканските държавни управления, вместо да оказват помощ на хората.

По този метод визитата на такава авторитетна персона в международен мащаб спомага за гарантиране на възходящото въздействие на Китай в Африка, като в същото време има за цел да ускори меката мощ на Пекин на континента наред със забележителното му финансово въздействие.

Влиянието на Китай в Африка е по-силно от това на Съединени американски щати

Заедно с самодейността " Един пояс, веднъж ", осъществяването на самодейността на Пекин " Go Global " през 2000 година сложи Африка като основна цел в задачите на китайската външна политика. Въпреки че китайските вложения в Африка доближиха своя връх през 2013 година, те продължиха последователно да изпреварват Съединени американски щати във връзка с въздействието си на континента. Днес Пекин е най-големият строител на инфраструктура в Африка, в това число пътища, мостове, железопътни линии, електроцентрали и държавни здания.

Вярно е, че в миналото Съединени американски щати бяха водещи във връзка с помощта и развиването на континента, само че евентуално доста африкански държавни управления са оценили китайските вложения като по-привлекателни. Докато Съединени американски щати приказват за правата на индивида и политически промени като авансово изискване за помощ в Африка, Китай показва политика на необвързаност на помощта си.

И като втората по величина стопанска система в света с ясни световни упоритости, финансовата мощност на Китай и политиката му на невмешателство във вътрешните работи на други страни го слагат в преференциална позиция да даде опция на натиска на Съединени американски щати върху страните да вкарат народна власт в подмяна на по-рестриктивна помощ за развиване.

Разбира се, Китай има прочут интерес от непоклатимост. В края на краищата стотици хиляди китайски служащи работят в международен мащаб в инфраструктурните планове на Пекин в чужбина, което значи, че политическата непоклатимост е причина за това Китай да може да си обезпечи инфраструктура. А връзката с Етиопия по време на войната в южната провинция Тиграй значи, че Китай към момента поддържа стабилността в тази страна.

Така че, макар че страните към момента могат да изберат както Съединени американски щати, по този начин и Китай, целенасочените вложения на Пекин в Африка, както и ухажването на държавните управления, са голям фактор за това, че той изпреварва финансовото въздействие на Вашингтон.

Реакцията на Съединени американски щати на експанзията на Китай в Африка

Въпреки че Китай показва програмата си в Африка като ориентирана най-вече към развиването, Съединени американски щати сигурно се усещат застрашени от наличието на Пекин. Наред с обстоятелството, че Китай е изпреварил Съединени американски щати в тази област, вероятността за военно наличие на Китай в Африка също провокира паника в Съединени американски щати.

Понастоящем Китай няма очевидно ситуирани войски на континента за разлика от Съединени американски щати и Франция. Вместо това възходящото военно наличие на Китай е кулминационната точка на вложения на континента, които са направени преди повече от две десетилетия.

’s foreign minister Qin Gang is touring amid a battle for influence with the USA. The illustrates the full spectrum of PRC efforts to influence the continent, as explored by in this great piece.
— Doublethink Lab (@doublethinklab)
Миналата година американското разузнаване изрече съмнение, че Китай може да се стреми към създаване на военноморска база в Западна Африка, по-точно в Екваториална Гвинея, където би могъл да проектира военно наличие край крайбрежията на Атлантическия океан. Възможно е Китай да обмисля и други военни бази на континента. Възможни претенденти за това могат да бъдат Кения, Сейшелските острови или Танзания.

Поради това публични представители на Съединени американски щати се пробват да отклонят африканските страни от хватката на Китай, като оферират нова помощ. Степента, до която това може да отклони африканските страни от Пекин, не е ясна, само че е значимо да се означи, че след 2018 година годишният размер на китайските заеми за развиване спадна под американската помощ за развиване. Така че можем да чакаме да станем очевидци на наддаване сред Вашингтон и Пекин за континента. Напрежението сред Франция и Китай може да се усили и в Западна Африка, защото Париж счита този район за част от обичайна си сфера на въздействие.

Възможно е да се наложи Съединени американски щати да одобряват, че към този момент не могат само те да упражняват въздействие в Африка. Разбира се, други въпроси като Южнокитайско море и Индийско-Тихоокеанския район са стратегически цели за Съединени американски щати, а Тайван е наложителен проблем. И въпреки всичко китайската и американската конкуренция в Африка може да се окаже основна точка за наблюдаване през 2023 година и по-късно. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР