Посещение в Албания. Снимка: Заедно за Пловдив“ В Деня за почит

...
Посещение в Албания. Снимка: Заедно за Пловдив“
В Деня за почит
Коментари Харесай

„Заедно за Пловдив“ с жест към българчетата в чужбина

Посещение в Албания. Снимка: „ Заедно за Пловдив “

В Деня за респект на светите братя Кирил и Методий, който се отбелязва на 11 май и в навечерието на 24 май, група от представители на „ Заедно за Пловдив “ са посетили българското неделно учебно заведение в албанския град Елбасан и са подарили на българчетата там цялостни комплекти с учебници , образователни пособия и принадлежности . Жест е имало и към техните учители, на които са били раздадени комплекти с пособия в тяхна помощ . Гражданската организация е доставила общо 3 тона и половина учебници , които ще бъдат раздадени в българските учебни заведения в Албания.

Българското малцинство в Албания е автохтонно българско население, което живее на тази територия от Първото и Второто българско царство , изясни ръководителят на гражданско съдружие Никола Колев за Искра.бг . По думите му съгражданите ни със смесени бракове там са сред 200 000 и 350 000 души , само че публични данни все още няма. През септември следва да се извърши дълго отлагано броене на популацията и поради това е извънредно значимо управляващите в България, взаимно с български организации в Албания, да създадат разяснителна акция , тъй че българите там да се преброят като такива. Припомняме, че българското малцинство е прието като публично такова през 2017 г .

Неделното учебно заведение в Елбасан е едно от огромните образователни заведения с българчета . Децата са посрещнали извънредно радостно и със удовлетворение получените учебници и образователни пособия, защото образованието се прави в доста тежки условия . Колев изясни, че една класна стая в албанско учебно заведение по никакъв метод не наподобява на тези у нас няма бяла дъска, няма учебници . По думите му тази, в която са гостували, е разполагала единствено с един принтер , който е бил подаяние от родолюбиви българи. Поради неналичието на образователни принадлежности всеки съответен урок за деня се принтирал и ксерокопията се раздавали на децата, тъй че да упражняват изписването на буквите и да гледат урока от първоизточника.

В класната стая е имало и един подарен от родолюбци тв приемник , на който учителите пускали на децата видеоклипове, от които да чуват вярното наречие на български език. Председателят на „ Заедно за Пловдив “ посочи, че българското малцинство в Албания приказва на остарял български език с диалектиката на западната норма .

„ Децата са в разнообразни смесени групи. Не са по класове, а съгласно тяхното равнище на придвижване. Те посещават неделни учебни заведения. Има опция след преброяването и при положение, че в едно учебно заведение има най-малко 20% българчета, да се вкара като втори формален език за преподаване българският език. Заради това преброяването е от извънредно значение. Българското малцинство към този момент е прието като такова. Според законодателството, обвързвано с малцинствата, когато имаш 20 и повече %, тогава българският е наложителен, т.е. може да се прави образование на български и на албански. Тогава не е належащо българчетата да наемат в допълнение пространства за неделни учебни заведения, а могат да го правят в постройката на поместното учебно заведение “, посочи Колев.

Той разяснява още, че децата са приели подаръците им с извънреден възторг , наслада и пламък в очите .

„ Видимо се виждаше тяхното удовлетворение. Усещане, което не може да усетиш, раздавайки учебници в български учебни заведения, тъй като у нас това е нещо всекидневно. В Албания се одобри като едно малко празненство и огромно събитие за тях. Децата като едни чисти и необременени същества не могат да скрият страстите си. На въпрос към тях от представителите на „ Заедно за Пловдив “ дали желаят да посетят България, всички те отговаряха с крясъци „ Да “ и че обичат България, макар че в никакъв случай не са я посещавали “, описа още той.

В плътно население региони с българи има голям брой проблеми , разяснява още ръководителят на организацията. По думите му в Албания има цели общини с десетки хиляди българи, където няма път и интернет , а единственият прийом децата да научат майчения си език е посредством образователни пособия и български учители. Децата проговарят албански език едвам когато стартират I клас, защото преди този момент те не са се сблъсквали с него, тъй като приказват на български акцент.

Българските учебни заведения в Албания имат потребност от бели дъски и гражданското съдружие приканва всички родолюбиви българи, които могат да оказват помощ, да го създадат, тъй че децата да имат естествен образователен развой и класни стаи . Колев добави, че българчетата нямат и чинове, тъй че малцинството ни там ще бъде признателно и на помощ в тази тенденция. Всеки, който има опция и предпочитание да помогне, може да се свърже със.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР