Посещаването на музеите обикновено изисква прилично облекло, а голи тела

...
Посещаването на музеите обикновено изисква прилично облекло, а голи тела
Коментари Харесай

Музеите, в които можете да влезете... голи


Посещаването на музеите нормално изисква обичайно облекло, а голи тела могат да бъдат видени единствено в творбите на изкуството, изложени в там. Каталунският археологически музей в Барселона прави изключение, като провежда обиколка за нудисти, оповестява Ройтерс.

На тази 90-минутна обиколка , проведена в съдействие с локалния клуб на нудистите, посетителите могат да видят фотографската галерия „ Бронзовете на Риаче “ на Луиджи Спина, на която са изобразени две огромни гръцки бронзови скулптури на голи воини от V в. пр.н.е., открити през 1972 година покрай град Риаче в Италия.

„ Искахме да създадем визитата по-колоритно, а не типичната обиколка с екскурзовод “, споделя гидът Едгар Местре, който също остана без облекла. „ Искахме хората, пристигнали да видят фотосите на статуите, да се почувстват тъкмо като героите на творбата, което преглеждат “, добави служителят на музея, цит. по Българска телеграфна агенция.

Уебсайтът на музея даде обещание на посетителите опцията да се „ възхищават на творбите, като театралничат в същото състояние, в която са те – изцяло голи и заобиколени от други тела “.

„ Усещам същата активност, както при наблюдението с облекла, само че с тази разлика, че можем да разберем по-добре, че голотата постоянно е съществувала и че телата не би трябвало да бъдат източник на позор за никого “, споделя 59-годишната здравна работничка Марта, която е посетила изложбата.

Това не е първата “гола самодейност ” в света. През 2018 година парижкият музей “Palais de Tokyo ” разреши на гостите да се съблекат чисто голи, до момента в който преглеждат картините. Гостите трябваше да оставят облеклата си в дрешника, преди да влязат в залите на Двореца, с цел да се любуват на творбите на изкуството. За да се избегнат изненадващи срещи и да не се смесват с облечените посетители, визитата се състоя преди формалното разкриване на музея. Откриването беше същинско събитие, така като за първи път парижки музей приветства нудисти.

Пред Le Parisien посетилите тази ексцентрична галерия споделиха, че са се насладили на преживяването. „ Атмосферата беше доста приятна “, сподели един от интервюираните, добавяйки, че в началото е имало прочут позор, само че “това да си гол ти разрешава да изживееш творбата на изкуството по друг метод ”.

През април 2023 година във френския град Лион също бе проведена сходна галерия.

Френски музей macLYON - музеят за модерно изкуство в Лион - посрещна гостите си голи в галерия, фокусираща се върху наличието на тялото в творбите на сбирката на музея.

Голите гости се насладуха на 90-минутната сесия, която имаше за цел да се отдалечи от концепцията на френския мъдрец от 17-ти век Рене Декарт: „ Мисля, затова живея “. Вместо това посочи, че ние сме над нашите тела и че няма „ чиста “ мисъл, отделена от организъм, който възприема и претърпява.



„ Нашата концепция е да сложим под въпрос тематиката за тялото в обещано пространство, с цел да забележим по какъв начин телата взаимодействат с други тела “, сподели представител на macLYON пред The Times.

Фредерик Мартен, ръководител на музея, добави: " Интересно е да се запознаеш с галерия изцяло гол. Това ни кара да се съсредоточим върху личното си усещане за самите себе си благодарение на обществена ловкост ". Според него нудистите се стремят да не се набиват на очи, с цел да " не провокират суматоха в по-учтивото общество ". Но в този момент излизаме оттатък крепостните си стени, с цел да кажем, че философията се развива доста добре ".

Всъщност, сходни мероприятия не би трябвало да бъдат изключение в случай, че във Франция живеят 2,6 милиона нудисти.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР