Посавско Гонче е ловно куче, което е верен приятел и

...
Посавско Гонче е ловно куче, което е верен приятел и
Коментари Харесай

Посавско Гонче

Посавско Гонче е ловно куче, което е правилен другар и извънредно добър асистент на ловците. Посавско Гонче е куче, което може да се гледа и в градски условия, стига стопаните му да са фенове на приключенията и постоянно да пътуват отвън града, с цел да се усеща то добре.

История на Посавско Гонче

Наименованието си Посавско Гонче дължи на мястото на пораждане на тази забавна ловна порода - долината на река Сава в Босна. Посавско Гонче там е известно като Посавски Лауфхунд. В исторически проект няма безусловно никаква информация за това какви тъкмо са били предците на Посавско Гонче, нито кой е основал тази порода кучета, желана от доста ловци. Смята се, че най-вероятно Посавско Гонче произлиза от истрийските гончета, които са живеели на полуостров Истрия. Древно изображение, което датира от 1494 година, изобразяващо куче, което наподобява на Посавско Гонче, се намира в черква в Истрия. Официалния си статус на приета порода Посавско Гонче получава през 1955 година и от този момент тези красиви и умни кучета могат да се явяват на екстериорни изложения и разнообразни типове надпревари.

Стандарт на Посавско Гонче

Мъжките представители на породата Посавско Гонче доближават до 58 см височина и тежат до 22 кг, женските стават високи до 48 см и тежат към 18-20 кг. Главата на Посавско Гонче е издължена и тясна, теменната част е леко изпъкнала. Муцуната е много дълга, носът е необятен, черен или тъмнокафяв на цвят. Очите на Посавско Гонче са огромни и тъмни, ушите са плоски, клепнали, със заоблени краища. Шията е мускулеста, гръдният панер е добре развъртян, гърбът е със мощни мускули, коремът е спретнат. Крайниците на Посавско Гонче са мускулести, с кръгли лапи. Опашката на кучето е със междинна дължина, дебела в основата си, леко извита и покрита с гъста четина. Тялото на Посавско Гонче е покрито с гъста къса четина, която е червеникаво кафява на цвят, позволяват се черни петна по гърба и бели петна по гърдите, корема, краката и върха на опашката.

Грижи за Посавско Гонче

Посавско Гонче е типично ловно куче и има потребност от доста придвижване, с цел да се усеща добре и да поддържа мускулите си в добра форма. Кучетата от тази порода няма да се усещат добре, в случай че се гледат в апартамент, само че и това е допустимо, в случай че им се обезпечават по няколко часа разходки дневно и опция да потичат на воля. Ако кучето от тази порода живее в градски условия, е добре да се разхожда на мотив, тъй като ще одобри всяко дребно куче, коте или друга животинка за плячка. Посавско Гонче е извънредно интензивно куче и има потребност от пространство, с цел да изразходва силата си, по тази причина съвършеният вид за него е да живее в двор. През зимата обаче е добре Посавско Гонче да е в къщата, тъй като късата му четина няма да го защищити от студа. Посавско Гонче с наслада ще ви съпровожда на разходки с колело или на уикенд на палатка, където ще може да тича по през целия ден. Посавско Гонче ще се усеща най-добре, в случай че може да взе участие в лов, тъй като това му е генетично заложено. Ако не можете да осигурите това на Посавско Гонче, накарайте го да взе участие в игри, които имитират лова. Посавско Гонче е доста издържливо куче и с лекост ще преодолее няколко километра. Желателно е всеки ден да сресвате козината на кучето или да минавате по нея с влажна забрадка. Това е значима част от грижите за Посавско Гонче.

Обучение на Посавско Гонче

Кучето е доста мъдро създание и бързо схваща какво тъкмо се желае от него. Така че образованието на Посавско Гонче не е чак толкоз мъчно. То е лоялно към стопанина си и по тази причина е същинско наслаждение да се работи с него. Единственото, което Посавско Гонче не може да търпи, е грубото отношение на стопанина си, който обича повече от всичко на света. Ако по време на образование стопанинът на Посавско Гонче вика по него или го санкционира, кучето от тази порода ще стане затворено и може да откаже да извършва команди или да го прави с подвита опашка. Обучението на Посавско Гонче може да стартира от третия месец на живота му и да се употребява насърчаване с лакомство и погалване при всяка добре изпълнена команда.

Хранене на Посавско Гонче

 Посовско Гонче може да прояви експанзия към непознати

Посавско Гонче няма искания към това каква храна му се дава, само че е добре да го храните с висококачествени консерви и гранулирана храна за кучета, която да обезпечи на това интензивно животно добра мускулатура, положително здраве и външен тип. Може да храните Посавско Гонче и с натурални артикули, само че би трябвало да ги допълвате с витамини и минерали за кучета. Не е добре да давате на Посавско Гонче прясно мляко, тръбни кокали, пушено месо и пушена риба, сурово месо и сурова риба, сурови яйца, мазно месо, пържени и пикантни храни, прекомерно горещи и прекомерно студени храни. Може да допълвате храната на Посавско Гонче с плодове и зеленчуци, въпреки че не всички представители на тази порода ги избират.

Заболявания на Посавско Гонче

Няма генетично обусловени болести при Посавско Гонче. Въпреки всичко обаче е добре да проверявате постоянно положението на дългите уши на кучето, с цел да избегнете появяването на инфекции и затруднения, свързани с тях. В храната на възрастното Посавско Гонче би трябвало да има задоволително витамини и минерали, с цел да се избегне появяването на бъбречни проблеми, което е допустимо при представителите на тази порода с напредването на възрастта.

Любопитни обстоятелства за Посавско Гонче

Посавско Гонче е куче с добър темперамент и е подобаващ домакински любим за фамилии с деца. Това е съвършеното куче за феновете на лова - бързо, издържливо, с необикновено подушване. Посавско Гонче се употребява при лов на зайци, елени и всеки различен дивеч. Посавско Гонче има мощен звънък лай, който се чува отдалече. Посавско Гонче е правдиво куче, което ще пази фамилията с цената на живота си.

Недостатъци на Посавско Гонче

Посавско Гонче може да прояви експанзия към непознати, в случай че реши, че те съставляват опасност за фамилията му. Посавско Гонче може да прояви деструктивно държание, в случай че дълго време е затворено сред четири стени. При промяна на стопанина Посавско Гонче може да прояви експанзия към новия собственик, ще се пробва да бяга при всяка опция и може да откаже да се храни от тъга по предходния си собственик, към който ще е лоялно до края на живота си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР