Порязаха искането на ВСС за повече пари “Този бюджет е

...
Порязаха искането на ВСС за повече пари “Този бюджет е
Коментари Харесай

Гласуваха бюджет за 100% от българските граждани

Порязаха настояването на Висш съдебен съвет за повече пари

“Този бюджет е за 100 % от българските жители, а не за 80 % от тях. ” Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в пленарната зала на Народното събрание при представянето на плана за държавния бюджет за 2018 година

Горанов акцентира, че за пръв път се чака Брутният вътрешен продукт да надвиши 100 милиарда лева и да е към 106 милиарда лева Средствата са повече, без значение че не се трансформират налозите. Единствената смяна, обвързвана с налозите, е достигането на минималните акцизни ставки на тютюна. По думите на Горанов според контрактувания със обществените сътрудници график осигурителната вноска за фонд пенсии ще нарасне с един % през 2018 година

“За нас е значимо съществуващият модел на данъчна политика да бъде непокътнат. Чуха се доста доктринални тематики, свързани с неравенството и методите за неговото превъзмогване. Аз бих приел като откровени тези стремежи, в случай че те биха фактически довели до тъждество ”, разяснява финансовият министър. Ролята на бюджета обаче е да изглажда неравенствата и да подтиква равния късмет на хората, добави той.

Основният финансов закон на страната мина на първо четене със 126 гласа “за ”, 96 “против ”. Един народен представител от Българска социалистическа партия се въздържа.

“Това е бюджет на положителните пожелания и заклинания ”, стимулира своя негативен избор Таско Ерменков от Българска социалистическа партия. Дора Янкова разгласи, че европарите подминават дребните обитаеми места и общини, че няма политика за развиването на периферните територии и не е обикновено да се наливат милиони в инфраструктура, а български жители да нямат вода с месеци.
“Този бюджет залага среда, в която корупцията и шуробаджанащината се развиват и процъфтяват ”, съобщи Ерджан Ебатин от Движение за права и свободи.

Парламентът отхвърли настояването за повече пари на Висшия правосъден съвет. Нито един народен представител не гласоподава “за ”. Парите за Висш съдебен съвет са част от общия бюджет и отпорът на депутатите против увеличението на средствата за магистратите се повтаря от години.

През 2018 дългът понижава със 600 млн. лева

11,9 милиарда лв. е фискалният запас

Дългът ще е 22,3% от Брутният вътрешен продукт

Според министър председателят Бойко Борисов опозицията желае да бутне държавното управление поради намаляването на дълга.

11 милиарда и 900 милиона лв. е фискалният запас на държавното управление и на българската страна към 30 септември т.г. Това рапортува зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев на съвещанието на кабинета във вторник, излиза наяве от оповестената през вчерашния ден стенограма.

От нея се схваща и че министър председателят Бойко Борисов моли зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев да повтори цифрата.
“Сиреч това, което приказваха – дълг, откраднали, изхарчили… ”, споделя Борисов. “Гледали са друга страна и други числа, несъмнено ”, отвръща Ананиев. Той акцентира, че за следващата година България няма да има емисия на външен дълг. Дългът ще се понижи с към 600 млн. лева

“Това ще ни подреди сред второ и трето място, допустимо е и на второ място, измежду страните от Европейски Съюз ”, изяснява Ананиев.
“Ето за това толкоз желаят да съборят държавното управление, по тази причина, тъй като намаляването на дълга значи по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други преимущества ”, декларира Бойко Борисов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР