Португалците гласуват днес на избори за президент, които ще са

...
Португалците гласуват днес на избори за президент, които ще са
Коментари Харесай

Избори в Португалия на фона на рекордно много новозаразени

Португалците гласоподават през днешния ден на избори за президент, които ще са белязани значително от трагичната обстановка в опазването на здравето, принудила управляващите още веднъж да вкарат карантина, съобщи Франс прес.
Вчера страната записва рекордния брой от 15 333 нови случаи на ковид и 274 умряли за последното денонощие. Рязкото увеличение на случаите на ковид попречва провеждането на обичайни манифестации в последните дни на предизборната акция. На фона на тежката здравна обстановка, претенденти и наблюдаващи се притесняват, че изборната интензивност на тези избори ще е рекордно ниска. За да я насърчат, предходната неделя изборните управляващи на Португалия за първи път проведоха авансово гласоподаване. Близо 200 000 от 9,3 млн. регистрирани гласоподаватели се възползваха от тази опция, само че фрагментите, показващи образувалите се дълги опашки пред някои изборни секции, най-много в Лисабон, нямаха упования поощрителен резултат, отбелязва Франс прес.
Фаворит на днешните избори е досегашният португалски президент Марселу Ребелу де Соуза. Здравната обстановка обаче основава известна неустановеност към социологическите проучвания, които все пак единомислещо предвиждат победа за сегашния държавен глава още на първия тур. Любопитен факт е, че и четиримата президенти на Португалия след идването на демокрацията през 1974 година са определени още на първи тур.
Според анализаторите в изненада на днешните избори може да се трансформира 38-годишният правист, създател на антисистемната партия „ ЧЕГА” Андре Вентура. Очаква се той да завоюва към 10 % от гласовете и да има резултат, непосредствен с този на някогашната евродепутатка на социалистите Ана Гомеш.
В Португалия президентът не разполага с изпълнителна власт, само че играе ролята на съдия при положение на политическа рецесия и може да разпуска Народното събрание, с цел да свика предварителни парламентарни избори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР