Португалският изпълнител Салвадор Собрал, който миналата година спечели Конкурса за

...
Португалският изпълнител Салвадор Собрал, който миналата година спечели Конкурса за
Коментари Харесай

Салвадор Собрал представи новата си песен

Португалският реализатор Салвадор Собрал, който предходната година завоюва Конкурса за ария на Евровизия в Киев показа преди броени дни чисто новата си ария " Ръка за ръка " (Mano a mano). Тя е написана от Жулио Резенде - португалски китарист, пианист и композитор.
Половин година, след огромната си победа Салвадор претърпя животоспасяваща сърдечна интервенция. Сега се усеща по-добре и е подготвен за нови изяви. Песента беше изпълнена за първи път обществено непосредствено по време на финалната вечер на тазгодишното издание на състезанието в Лисабон пред аудитория от 20 хиляди фенове в залата " Алтис Арена " в португалската столица и пред съвсем половин милиард телевизионни фенове по целия свят. Шоуто бе излъчено с изключение на в 43-те страни, които вземат участие в Конкурса за ария на Евровизия тази година, а също и в Косово, Казахстан, Китай и Съединени американски щати.
Европейският съюз за радио и телевизия забрани на китайската телевизия Mango TV да излъчва финалната вечер, откакто Китай наложи цензура на две от песните в първия полуфинал и те бяха изрязани от излъчения с 9 часа забавяне запис. Причината е в китайските закони, съгласно които не може да се демонстрират татуировки и подиуми с хомосексуални подмятания на билбордове и по медиите, а такива явно са участвали в песните на Албания и Ирландия.

Не липсваха и други кавги по време на състезанието.
При осъществяването на английската певица SuRie, юноша от публиката се качи и сграбчи микрофона ѝ, до момента в който тя пее, само че защитата бързо се намеси и не се наложи наново осъществяване на нейната ария. Подобни случки с неочаквани изскачания на сцената имаше в последните години при испанската и украинската ария, само че в никакъв случай не е било за да се навреди на изпълнителя, а да се покаже някакво протестно обръщение.

Тази година за първи път нито една кавказка република не доближи до финалния кръг, като подсещаме, че Армения, Грузия и Азербайджан вземат участие от 10 години на Евровизия, и то много сполучливо. За първи път Румъния, Русия и Азербайджан не се класират на финала. Този факт беше необятно дискутиран в съветските медии, защото не се е случвало Руската федерация да не бъде на финала. Но съвсем никой не регистрира извънредно слабото показване на съветската певица Юлия Самойлова, по-скоро " провинен " за следващ път бяха страните от Европейски Съюз, които " подливат вода на съветската ария от 2014 насам ". В намерено студио " Евровидение итоги " на съветския Первий канал взе участие и Кристиян Костов - българският представител в състезанието, който предходната година доближи до второто място. Той и останалите музиканти и специалисти в студиото вдъхнаха кураж на Юлия Самойлова, да не се отхвърля и да не стопира да пее, пък " европейските страни да вършат каквото си желаят ".

Любопитно е да отбележим, че норвежкият цигулар и артист от беларуски генезис Александър Рибак, който завоюва през 2009-а, беше победител във втория полуфинал тази година на 10 май, само че два дни по-късно беше преместен чак на 15-о място на финала. Българската ария " Bones " по време на полуфинала беше класирана на седма позиция, само че на финала също отстъпи до номер 14. Чешката република пък реализира най-големия си триумф до този миг в състезанието, а точно шесто място. Обикновено чешка ария не съумява да премине полуфиналите.

Големият край беше открит с осъществявания на две от най-популярните фадо певици в Португалия - Ана Мура и Мариза, те изпяха " Лудост " (Loucura) и " Черна лодка " (Barco negro). А по време на гласуването Диджей Бранко показа микс от известни португалски мелодии, Салвадор Собрал направи дует с най-голямата боса нова звезда на Бразилия, великият музикант Каетано Велозо. Двамата извършиха в дует песента, с която Португалия завоюва състезанието предходната година " Любов за двама " (Amar pelos dois).

Още за страстите, съпътстващи огромния край на Евровизия тази година, чуйте от специфичния делегат на БНР в Лисабон Жени Монева, с нея беседва Веселин Александров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР