Портретът на Тодор Боров, нарисуван от Васил Стоилов през 1942

...
Портретът на Тодор Боров, нарисуван от Васил Стоилов през 1942
Коментари Харесай

Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий“ получи като дарение портрета на Тодор Боров, рисуван от Васил Стоилов


Портретът на Тодор Боров, нарисуван от Васил Стоилов през 1942 година, получи като подаяние Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий “, оповестиха от институцията.

Тодор Боров бе шеф на Народната библиотека от 1944 до 1949 година и има значителен принос в построяването на фундаменталното значение на съвременната  книгопис и библиотекознание у нас. Този извънреден портрет беше дарен на 21 септември 2022 година от сина на Тодор Боров - българският физик академик Иван Тодоров. (Другият му наследник е известният книжовен критик и теоретик, мъдрец, антрополог и социолог Цветан Тодоров.)



В тази портрет се „ срещат “ двама гении – известният художник Васил Стоилов, приет в целия свят със своите живописни платна, взел участие в Салона на френските художници, с голям брой награди и оценки, измежду които званието „ Народен художник “ и Тодор Боров, талант в основаването на българската книгопис. Освен това от портрета „ наднича “ и още един извънреден българин – в горния ляв ъгъл е нарисуван учен Никола Михов -  бележит библиограф, икономист, статистик и енциклопедист.

Директорът на Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий “ доцент доктор Красимира Александрова благодари за дарението, което е извънредно скъпо за Библиотеката и за бъдните генерации, които ще четат в тази постройка и ще се срещат с личностите, които са отдали своята сила, своя интелектуален заряд за построяването на най-голямата, най-богата книжовна институция.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР