Портрет на А.П. Чехов, дело на Валентин Александрович Серов, 1992

...
Портрет на А.П. Чехов, дело на Валентин Александрович Серов, 1992
Коментари Харесай

Не вярвайте на шампанското ♥ А. П. ЧЕХОВ

 Портрет на А.П. Чехов, дело на Валентин Александрович Серов, 1992

Не вярвайте на шампанското… Той искри, като диамант, транспарантно, като горски бързей, сладко, като нектар. Цени се по-скъпо от труда на служащия, песента на поета, ласката на обичаната, но… по-далеч от него! Шампанското – то е блестяща флиртаджийка, разбъркала своята хубост с лъжите и наглостта на Гомор, то е позлатен ковчег, цялостен с костите на мъртви и всевъзможни нечистотии. Човек пие от него единствено в часове на тъга, тъга и оптическа машинация.

Той пие от него, когато е богат, задоволен, т.е., когато му е по този начин мъчно да прогледне към светлината, както на камила да мине през иглени уши.

То е виното на крадливите касиери, алфонсовци, безумните необуздани люде… Където има разгулен разгул, възпламеняване на близък, празненство на гешефта, там на първо място търсете шампанското. За него заплащат не с пари от труд, а с пари луди, непотребни, постоянно чужди…

Поемайки по хлъзгав път, дамата постоянно стартира със шампанско, тъй като то й шепти, като змията, съблазнила Ева!

Пият го, когато се женят, когато поради две-три илюзии, одобряват да ги оковат с тежките вериги за цялостен живот.

Пият го на юбилеи, разреждайки го с ласкателства и воднисти речи, за здравето на юбиляра, който нормално към този момент е с един крайник в гроба.

Когато умрете, шампанско ще пият вашите роднини от наслада, че сте им оставили завещание.

Пият го при посрещане на Новата година – с чаши в ръце крещят „ ура! ”, с цялостна убеденост, че тъкмо за 12 месеца тая година ще им увисне на врата и ще им се изкиха на главата.

Накратко – където насладата е по поръчка, където има платен екстаз, ласкателства, словоблудство, преяждане, тунеядство и свинщини, там постоянно ще намерите вдовицата Клико (Veuve Clicquot).

Не, по-далеч от шампанското!

Източник:
Снимка: skolkolet.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР