Portrait of Leonardo da Vinci, by Lattanzio Querena (1768-1853) Нито

...
Portrait of Leonardo da Vinci, by Lattanzio Querena (1768-1853) Нито
Коментари Харесай

Математиката - това е езикът, на който е написана книгата на природата | За математиката - без грешки

 Portrait of Leonardo da Vinci, by Lattanzio Querena (1768-1853)

Нито едно човешко проучване не може да се назова същинска просвета, в случай че не е минало през математически доказателства.

Математиката би трябвало да се обича най-малко поради това, че подрежда мислите. 

Математиците са нещо като французите - каквото и да им кажеш, те си го превеждат на своя си език и то незабавно се трансформира в нещо напълно друго.

Математиката е вяра на умните хора, тъй като при нея има толкоз малко почитатели.
Карлос САФОН

Във всяка наука истината е тъкмо толкоз, колкото е в нея математиката. 

Математиката – това е езикът, на който приказват всички точни науки.
Николай ЛОБАЧЕВСКИ

Той нямаше задоволително фикция, с цел да бъде математик, по тази причина стана стихотворец. 
Давид ХИЛБЕРТ за един от своите възпитаници

Математиката е една от най-старите науки. Тя също е и една от най-дейните, тъй като нейната мощ е в младежкия й плам.
А. ФОРСАЙТ

Математиката познава доста изкусни изобретения, които могат да бъдат потребни както за облекчаване на искащите да се учат, по този начин и за развиването на всички познания, облекчавайки труда на индивида. 
Рене ДЕКАРТ

Историята прави хората мъдри, поезията – остроумни, математиката – проницателни, натуралната философия – дълбоки, етиката – съществени, логиката и риториката – способни да спорят.
Френсис БЕЙКЪН

Математиката, обсъждана вярно, има освен правота, само че и висша хубост – красота студена и сурова, като хубостта на статуя, без позиви към никоя линия от нашата слабовата природа, без обилните украси на изобразителното изкуство и музиката, а безпределно чисто и непреклонно съвършенство, каквото единствено най-висшето изкуство може да предложи. 
Бъртранд РЪСЕЛ, „ Изследване на математиката “

 Galileo Galilei, Portrait by Giusto Sustermans

Математика – това е езикът, на който е написана книгата на природата.
Галилео ГАЛИЛЕЙ

Не съм експерт по математика, а единствено неин обожател, злощастник, влюбен в най-красивата от всички науки. 

Никой не може да има една математическа формула! Математиката принадлежи на Господ.
Доналд КНУТ

Аз би трябвало да уча политика и война, с цел да могат синовете ми да учат математика и философия. Моите синове би трябвало да учат, математика и философия, география, естествена история, корабостроене, навигация, търговия и селско стопанство, с цел да могат да дадат на техните деца правото да учат живопис, лирика, музика, архитектура, статуя, гоблени и порцелан.
Джон АДАМС

Има доста изкуства, които украсяват мозъка на индивида. Нито едно от тях не го украсява и разхубавява по този начин, както изкуствата, които се назовават математически.
Х. БИЛИНГЗЛИ

Както Слънцето скрива звездите със своя искра, по този начин и знаещият човек ще засенчи славата на другите хора от обществото, в случай че сложи алгебрични задания, а още повече, в случай че ги позволи.
БРАХМАГУПТА

Математиката е толкоз изкуство за преброяване и броене, колкото архитектурата е изкуство за правене на тухли и рязане на греди, колкото живописта е изкуство за разбъркване на бои на палитра.
К. КЕЙСЪР

Не е имало толкоз ценена и почитана просвета, както математиката, нито просвета, с която велики мъже да се занимават с такова усърдие и старание и от която да не странят властелините на света – императори, крале, принцове и прочие
Бенджамин ФРАНКЛИН

Способните математици в множеството случаи имат добър музикален слух, до момента в който великите музиканти не се сприятелявали елементарно с математиката.
В. ПРАЙЕР

Каквото важи за музиката, живописта и поезията, се отнася и за математиката. Всеки може да стане юрист, лекар или химик и като подобен може да преуспее при изискване, че е интелигентен и работлив. Но не всеки може да стане художник или музикант, или математик: обща просветеност и усърдие сами по себе си тук значат малко.
П. МЬОБИУС

За красивото има място и в математиката… Математиката също има своите триумфи на креативно въображение, свои красиви теореми, свои доказателства и процеси, чието съвършенство на формата ги е направило типичен. Онзи, който не може да види лирика в математиката, би трябвало в действителност да е „ удобен “ човек.
У. УАЙТ

     Leonardo da Vinci's Geometric Sketches - Dodecahedron | Mathematical Association of America

Изображение (заглавно): Galileo Demonstrating the New Astronomical Theories at the University of Padua by Félix Parra (1873) 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР