Порожанов: Винарският бранш е един от най-стабилните в България Винарският

...
Порожанов: Винарският бранш е един от най-стабилните в България Винарският
Коментари Харесай

Порожанов: Винарският бранш е един от най-стабилните в България

Порожанов: Винарският отрасъл е един от най-стабилните в България Винарският отрасъл е един от най-стабилните в България, разяснява земеделският министър Румен Порожанов. В местността „ Бялата пръст “ край Свиленград дружно с шефа на Изпълнителна организация по лозята и виното Красимир Коев, той взе участие в обичайния за Трифон Зарезан обред по зарязване на лозята.
 
" Този винен бранш в България стои доста устойчиво. Имаме над 60 000 хектара и над 600 000 декара лозя. Миналата година са нарастнали с към 14 000, не без помощта и на програмата за преструктуриране, в която в този момент започнахме нов петгодишен интервал. Тя е с бюджет 133 млн. евро или по 26 млн., близо 27 млн. евро всяка година. Новото в тези стратегии (вече първите приеми се завъртяха, те приключиха) е, че с изключение на преструктурирането на лозовите масиви, по концепция на самия отрасъл сме вкарали както застраховките, по този начин и опция за вложения. Тези вложения са до 600 000 евро, което не е малко и дава опция да се създадат усъвършенствания в избите, в това число с замяна на бъчви и така нататък ", уточни Порожанов.
 Румен Порожанов в Свиленград БГНЕС

 Румен Порожанов в Свиленград БГНЕС
" Миналата година реколтата беше напълно малко по-слаба. Не беше елементарно, само че считаме, че се справихме в една тежка есен. Над 60 млн. литра е износът на вино, пазарите са главно Китай, Русия, Съединени американски щати, и в Румъния доста диалози се водят. Годишната консумация в е България от 110 млн. до 120 млн., несъмнено, това е статистика, която включва и домашно създаденото вино. Като цяло, доста добър отрасъл имаме. Независимо кои са институциите, без значение кой е министърът, този отрасъл постоянно е подпомаган. Да, той стои устойчиво и на пазара и се надяваме да продължи да е по този начин ", сподели още министър Порожанов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР