Порожанов: Няма да подам оставкаНяма да подам оставка. Това отговори

...
Порожанов: Няма да подам оставкаНяма да подам оставка. Това отговори
Коментари Харесай

Порожанов: Няма да подам оставка
Няма да подам оставка. Това

Порожанов: Няма да подам оставка
Няма да подам оставка. Това отговори на въпрос на БГНЕС земеделският министър Румен Порожанов на конференция, след съвещание на Консултативния съвет по отглеждане на животни. По-рано през днешния ден тя му беше поискана от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която упрекна, Порожанов и министър председателят Борисов за създалата се обстановка около чумата в Ямболско и Бургаско.

„ Никой не би й отказал информация за едно или друго, само че тя не е поискана нито публично, нито импровизирано за проби. В момента, в който излязоха резултатите от пробите, сега, в които се стартираха нещата за първите две огнища. Лично изпратих екип от министерството в централната лаборатория да прегледат метода, по който са направени проучванията. Взех копие от протоколите. С потвърждението на първата проба от Франция. Оставка няма да подам. Не считам, че съм направил нещо нелегално. Ние сме в едно държавно управление, в което аз персонално съм поканен от Бойко Борисов. В момента, в който той каже, че съм дотук не е нужно да депозирам каквото и да е оставка “, съобщи Порожанов.

Той разяснява и желаните от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) оставки на заместник- министър доктор Цветан Димитров, Бойко Синапов, отраслов консултант на министъра на МЗХГ, Георги Праматаров, Директор на дирекция „ Директни заплащания и идентификация на земеделските имоти ” и доктор Златка Възелова, шеф на дирекция „ Животновъдство ” в МЗХГ.

„ Цветан Димитров и още двама шефове да си подадат оставката, за какво? Защото бранш отглеждане на животни от 10 години бил в рецесия. Неслучайно той се подкрепя във всяка държава-членка. Държавата не е единствената, която би трябвало да оправя този бранш. Затова са тези асоциации, би трябвало да има селекция, развъдни действия, които се правят “, беше безапелационен министърът и добави, че част от настояването на асоциацията, която на следващия ден излиза на митинг пред Министерския съвет тъй като не можели да реализират договореност с министерството, а точно деминимисът да бъде повишен от 7 лева на 20 лв.. От там оповестиха още, че на митинга ще бъдат над 5000 души и ще изливат мляко по улиците. Към този миг това е невероятно, акцентира земеделският министър.

„ Те имат и други претенции, които аз не мога да извърша по чисто нормативни спънки. Конкретен случай е за обвързаното произвеждане за актуалната година. Според мен тук не се търси по никакъв метод диалогичност и схващане, за което скърбя. От моя страна бяха направени безусловно всички действия с цялото ми почитание към асоциацията. Вашето искане за 20 лева значи 25 млн. лв. общо, което ние няма по какъв начин да го платим “, акцентира министърът.

В същото време Дарина Шишкова, която е зам.-председател на Обединени български животновъди съобщи, че с изненада разбрали, че са станали членове на НОКА. Шишкова увери, че разбрали преди дни, че са в ръководството на организацията и съобщи, че те считат тази организация за нелигитимна и ще си потърсят правата в съда.

На този декор стана ясно, че от през днешния ден е почнало изплащането на обезщетения на засегнатите стопани.

„ Обезщетенията, които през днешния ден към този момент се получиха по сметките и на място на тези, които не са регистрирани аграрни стопани покриват освен цената на евтаназираните животни. За овце и кози оценката на животно е не по-малка от 190 лв.. За тези под селекционен надзор цената на отплата е не по-малка от 250 лв.. Като за трите стопанства, които бяха под селекционен надзор в тези три обитаеми места междинната оценка на животно е 327 лева Освен това дотациите, които ще се получат тези с евтаназираните животни за обвързана поддръжка, където помощта варира сред 50 и 83 лева и преходната национална помощ, която е към 40 и няколко лв.. Тя ще бъде получена от тези стопани при изплащането й през месец октомври на база на протоколите за форсмажор. До момента имаме издадени 7 такива протоколи “, посочи Порожанов.

Животновъди, които участваха в залата споделиха, че цената на една овца върви сред 100 и 150 лв., а на коза стартира от 50 лв., тъй че компенсацията от страна на страната е положително.

На собствен ред земеделският министър добави, че стопанствата, които са под забрана да продават млякото си ще бъдат обезщетени с 40 лева, а не с 25 лв., и даде обещание, че министерството ще спомага да бъдат изчистени и дворовете на дребните стопанства за добра стерилизация и заличаване на вируса.

Според Трифон Цветков от Българския Ветеринарен съюз, разясни, че болестта по дребните преживни животно до момента е било непознато за българските земи и акцентира, че ветеринарят Мартин Божков е разкрил болестта и е изпратил материали за проучването му във Франция. Според него ограниченията за евтаназирането на животните са съответни, навременни, бързи и своевременни и са единственият верен ход в създалата се обстановка.

Земеделският министър добави още, че няма нарушаване на закона във връзка с издадените заповеди за евтаназия на дребните преживни животни поради чумата и акцентира, че досега са взети над 6000 проби като 400 от тях са изпратени за проучване в референтната лаборатория във Франция.

На собствен ред от „ Обединени български животновъди “ оповестиха, че отварят действен щаб и имат подготвеност да дарят животни на потърпевшите стопани от Странжданския край.

„ До момента имаме позвънявания от сътрудниците и от Перник и от Кюстендил като 150 животни все още са обезпечени за сътрудниците от Странджанския край от област Перник и 80 броя от област Кюстендил. Очаквам сътрудниците от област Кърджали, Смолян, Пловдив да се включат “, сподели заместник-председателя на асоциацията “, сподели заместник-председателят на Асоциация „ Обединени български животновъди “ Юлия Коюнджийска.

До момента са умъртвени 4000 животни, като още над 100 би трябвало да бъдат приспани. Това ще се случи, откакто спадне напрежението в региона, тъй като сега хора пречат на чиновниците на БАБХ да си свършат работата, увери министър Порожанов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР