Поредно отлагане на датата за приемането ни в еврозоната. В

...
Поредно отлагане на датата за приемането ни в еврозоната. В
Коментари Харесай

Валдис Домбровскис в Панорама: ЕК продължава да подкрепя усилията на България по пътя към еврото

Поредно отсрочване на датата за приемането ни в еврозоната. В рамките единствено на няколко дни стана ясно, че прескачаме периода - подложен на датата 1 януари 2024 година, и то с доста. Според заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, обаче 2025 година е изцяло допустимо страната ни да одобри еврото.

Домбровскис бе на посещаване в България през последните два дни и се срещна с представители на българските управляващи, както и с управлението на Българската национална банка. Той даде особено изявление за " Панорама ".

Българска национална телевизия: Господин изпълнителен заместник-председател, какво се обърка с българската кандидатура за Еврозоната?

Валдис Домбровскис: Първо, Европейската комисия продължава да поддържа напъните на България по пътя към еврото. Както знаете, за това би трябвало да се изпълнят маастрихтските критерии. България наподобява се оправя добре: постоянни обществени финанси, дълготрайни лихвени проценти, непоклатимост на обменните курсове в границите на ERM II. Проблемният аршин е инфлацията. Да, през днешния ден високата инфлация е световна, изключително след експанзията на Русия против Украйна. В централно и източноевропейските страни инфлацията е по-висока, в сравнение с другаде в Европейски Съюз. Така че критериите за инфлация не са реализирани, освен това с доста. Това е оценката и на Европейската комисия, и на българското държавно управление. Следователно, от 1-ви януари 2024 не може. Надяваме се забавянето да не бъде прекомерно дълго и присъединението да стане година по-късно.

Българска национална телевизия: Първи януари 2024-та остава ли теоретична опция или не?

Валдис Домбровскис: Както съобщи и българското държавно управление, не. Защо? Защото критериите за инфлация са междинна стойност за 12 месеца. Така че даже да има внезапни промени и тя да падне доста, ще отнеме време междинната годишна стойност да се промени. Ако видите данните, оповестени в България през януари, инфлацията към момента е много висока.

Българска национална телевизия: Проблемът общата инфлация в Европа ли е? Или България е позволила някаква своя лична неточност?

Валдис Домбровскис: Общ проблем за Европа е. И, както споделих, изключително в Централна и Източна Европа. Във Вишеградските страни, Полша, Унгария, Чехия – инфлацията е по-висока от българската. В Балтийските страни – също. Така че България не се откроява. Даже инфлацията й е по-ниска от доста други. Но е над критериите за присъединение - и то много.

Българска национална телевизия: Но инфлацията основава различен проблем. Тъкмо в Централна и Източна Европа хората харчат повече пари за съществени потребности, да вземем за пример за храна. Възможно ли е да се вкарат специфични ограничения, с цел да се овладее инфлацията в страни като България?

Валдис Домбровскис: Така е. Това е огромен проблем на всички места в Европа. Както знаете, Европейската централна банка прави своята задача за паричните политики. Трябва ни непрекъснат микс от макроикономически политики, парични и фискални. От друга страна: целенасочени ограничения против високите енергийни цени. Те са главният мотор на инфлацията. Така че остава въпросът по какъв начин да ги понижим. Всичко това бе направено на европейско ниво. Ето, цената на едро на природния газ към този момент е под равнището от началото на войната. Имахме спешни интервенции и в пазара на електричество. Работим по структурна промяна на пазара на електрическа енергия. Всичко това ще помогне енергийните цени да паднат и да се овладее инфлацията. Всъщност, инфлацията към този момент стигна своя връх към края на предходната година. И в този момент непрекъснато понижава.

Българска национална телевизия: Защо Европа се оправя с енергийните цени? Защото беше изключително мъдра? Или просто зимата беше по-мека?

Валдис Домбровскис: Взети бяха доста решения. Трябваше доста бързо да се освободим от съветската взаимозависимост в доставките на изкопаеми горива. Работихме интензивно с други снабдители, като Норвегия, Съединени американски щати и други. Успяхме да подсигуряваме цялостни газохранилища при започване на тази зима. А и в този момент те са по-пълни, в сравнение с нормално по това време на годината. Да, меката зима оказа помощ. Но имаше координирани европейски старания. Бих споделил обаче, че заплахата още не е минала. Тази зима имахме към момента доста съветски газ в газохранилищата, насъбран най-вече през първата половина на предходната година. Тази година това няма да се повтори. Така че още би трябвало да работим по други различни източници на газ и други ограничения, с цел да се подготвим и за идната зима.

Българска национална телевизия: Да се върнем на еврото и инфлацията. Не е ли предписание цените неизбежно да се покачат, когато се вкара еврото? Сами по себе си.

Валдис Домбровскис: Всъщност не е по този начин. Винаги има еднократен резултат, само че доста дребен, към 0,2 - 0,3%. Всъщност еврото в средносрочен проект оказва помощ за стабилизиране на цените, с помощта на по-ниски лихвени проценти, по-ниски разноски за продан на валута, по-голяма бистрота на цените. Наблюдаваме въздействието на въвеждането на еврото върху инфлацията в страните, които наскоро се причислиха, и не сме видели да е довело растеж на инфлацията. Разбира се, през днешния ден общият инфлационен подтекст е доста по-различен. От личен опит ще кажа, че когато Латвия се причисли към Еврозоната през 2014, инфлацията беше под 1%. Но средата беше напълно друга. Всъщност, междинната инфлация отвън Еврозоната е по-висока, в сравнение с вътре.

Българска национална телевизия: Приемате ли, че хората би трябвало да гласоподават за въвеждането на еврото на референдум? Че обществото би трябвало да си каже думата?

Валдис Домбровскис: Обсъждали сме това в доста страни, влизали в Еврозоната. Но фактът е, че хората към този момент са дали своят вот за това. Самият контракт за присъединение планува влизане в Еврозоната. Т.е. присъединението към Европейски Съюз значи евентуално влизане и в Еврозоната.

Българска национална телевизия: Накрая, Вие сте латвиец с полски корени. Кое е най-важното в този преломен за Европа миг? Историята? Географията? Икономиката?

Валдис Домбровскис: Най-важното е да останем единни и решителни по отношение на експанзията на Русия. Това е поуката от историята – че не можеш да умиротвориш агресор. Време е за увереност, не за сдобряване. Географията – тя е орис. А за стопанската система – явно има още доста работа. Но изправена пред провокации, европейската стопанска система потвърждава резистентност. Наскоро променихме прогнозата за икономическия растеж за тази година – за Европейски Съюз към този момент е 0,8%. Българската даже е над междинната в Съюза. Успяхме да избегнем криза. Но най-важното в този момент е да създадем всичко, с цел да подкрепим Украйна, тъй че да се отбранява, да освободи териториите си, да завоюва войната. Най-добрият метод да се оправим с икономическите последствия от войната е тя да свърши.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР