Поредният министър на вътрешните работи скоро ще напусне поста си,

...
Поредният министър на вътрешните работи скоро ще напусне поста си,
Коментари Харесай

Реформата в МВР! Всички са чували за нея, но никой не я виждал

Поредният министър на вътрешните работи скоро ще напусне поста си, без да организира дълго чаканата и безусловно належаща промяна в Министерство на вътрешните работи. Без значение дали Бойко Рашков ще оглави КПКОНПИ или държавното управление ще падне, една от главните промени, за които партиите в четворната коалиция се бяха споразумели, се провали.

„ Реформи в Министерство на вътрешните работи са подхванати, правят се и някои от тях са приключени. Друг е въпросът, че промени не се правят за ден, седмица или месец” съобщи министър Рашков на брифинг през вчерашния ден. На него бяха показани положението на престъпността и резултатите от противодействието ѝ, оправянето с миграционния напън, материално-техническото застраховане на ведомството и законодателните начинания на Министерство на вътрешните работи.

Разбира се, както постоянно триумфите доминираха, а основният секретар Петър Тодоров оповести данни за понижаване на престъпността през последните 5 месеца. „ Това, което показаха сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, е в цялостно несъгласие и изцяло опровергават необективните и злонамерени рецензии и оценки към МВР”, уточни Рашков.

Но ответният удар пристигна не от опозицията в Народното събрание, а от най- огромния полицейски профсъюз СФСМВР. Синдикатите непосредствено уличиха Рашков в неистина. „ При извършен блиц надзор в отрасловата комисия на Народното събрание, Министърът на вътрешните работи показа обстоятелства, които не дават отговор на истината. За следващ път членовете на СФСМВР и българските жители бяха подведени по отношение на материалното съоръжение, възнагражденията на работещите в Министерство на вътрешните работи и присъединяване на СФСМВР в по този начин наречената, от Министъра на вътрешните работи, промяна. СФСМВР не схваща каква е задачата на сходно разпространяване на лъжи, само че постоянно е изобличавала спекулациите освен на министрите на вътрешните работи, само че и на шефовете на някои от профилираните дирекции в Министерството”.

Твърденията на Бойко Рашков фактически се разминават с истината. Още по време на консултациите за сформиране на държавно управление през декември 2021 година Асен Василев – в този момент вицепремиер и министър на финансите, заяви, че в министерството има 7000 работещи пенсионери. А съдружните сътрудници си стиснаха ръцете за огромна промяна в системата за сигурност. Коментираното обособяване на дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на населението” и Телефон 112 в обособена организация, не се е случило. Колкото до пенсионираните чиновници, съгласно хора от системата все още се освобождават най-вече чиновници на цивилен контракти, които извършват спомагателни действия – чистачки, огняри и прочие В същото време за свободните позиции още веднъж се търсят хора, само че защото заплати са към 700 лева – искащи няма.

Пенсионираните служители на реда, които по-младите назовават „ хибриди”, защото получават по едно и също време заплата / в цялостен размер/ и полагащата им се пенсия, не престават да заемат щатни бройки и то на основни позиции. „ Хибридите” са или лица, работещи по трудово правно отношение /ЛРТП/ или работещи по Закона за Министерство на вътрешните работи. Наличието на огромен брой пенсионери в полицейските служби и ръководства е нож с две остриета. От една страна натоварват бюджета, тъй като получават по едно и също време пенсия и заплата. Голяма част от тях са на управителни длъжности, което значи че пенсиите им са към горния предел, който е 1500 лв., а заплатите също са надалеч от минималните. Наред с всички останали, „ хибридите” получават коледни бонуси, ковидни добавки, пари за облекла и всичко, което се поставя на останалите чиновници. Т.е, един пенсионер получава сред 2 и 3 пъти по-високи месечни приходи от служител на реда на постоянна работа, само че естествено не прави два пъти повече работа. Общото мнение е, че пенсионерите не си дават доста напън, защото не е ясно в кой миг промяната ще ги опустоши, само че в това време запушват израстването на по-младите служители на реда. По тази причина младите не влагат в подготовка и образование, тъй като са наясно, че това е безсмислено да се напъват, до момента в който началникът не навърши 60.

Така хората, които работят на терен понижават, за сметка на администрацията, която заплашително се разраства.

Абсурдът, който царува сега в Министерство на вътрешните работи опонира изцяло с философията на ранното пенсиониране, което се поставя на чиновниците на министерството. Ранното пенсиониране, оптималния размер на пенсията и привилегиите, които получават под формата на 20 заплати, са поради тежките отговорности, които чиновниците на реда носят, до момента в който извършват служебните си отговорности. Щом обаче огромният % служители на реда избират да работят до 60 години и не смятат, че са с привършен запас, тогава по всяка възможност законодателят би трябвало да преразгледа Кодекса за обществено обезпечаване в частта, която касае бранш „ Сигурност”.

Подобна система, при която чиновниците на реда получават по едно и също време пенсии и заплати няма в нито една европейска страна, а надали има и аналог в света.

Но министър Рашков явно не счита това за проблем. „ Реформата в Министерство на вътрешните работи е завършена на 98%. Не е правилно, че би трябвало да се съкратят 7000 души, към този момент са съкратени 2000 души и може би следва още толкоз да се съкратят”. Според Рашков е направено основното - изменена е структурата на министерството. Ако има поради подхванатите кадрови смени, които прави всяка нова власт в министерството и дирекциите,, евентуално е прав. Но при положение, че министърът има поради същинска промяна, която да трансформира Министерство на вътрешните работи в съвременна европейска конструкция за сигурност, това е все едно да наричаш войната в Украйна – „ военна операция”.

Всъщност този сюжет се повтаря при всяко държавно управление, което се зарича да реформира системата за сигурност. Обикновено управлението регистрира сполучливото й привършване, само че никой от редовите служители на реда не схваща това.

На 12 юни служителите на реда още веднъж ще излязат на митинг. Защо, откакто Реформата е завършила? Може би тъй като още веднъж не са разбрали.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР