Поредната скандална концесия в столицата се готвят да приемат управляващите

...
Поредната скандална концесия в столицата се готвят да приемат управляващите
Коментари Харесай

Спаси София: Концесията за велосипеди под наем – малко велосипеди, високи печалби

Поредната скандална концесия в столицата се готвят да одобряват ръководещите от ГЕРБ, сигнализираха от. Става въпрос за концесията за отдаване на колела чартърен в столицата, към която обаче е прикрепено и монтирането на 150 нови рекламни пана в идеалния център на София.
Според общинският консултант, концесията почнала още през 2012 година, е неактуална и не задоволява днешните потребности на града. По думите му, системата ще започва с едвам 33 стоянки с общо 400 велосипеда, освен това единствено в идеалния център на София. „ Това е надалеч под нужния брой за една добра транспортна услуга. Много по-малки градове от София имат доста по-големи и непрекъснато разширяващи се системи за наем на колела. В Любляна имат към 1200 колела, във Варшава – 6000, а в София системата остава затворена като в идващите осем години ще може да бъде разширена единствено с още 5 стоянки, които още веднъж ще са в центъра. Така освен, че броят колела в никакъв случай няма да бъде задоволителен, с цел да направи потреблението им опция за софиянци, само че и живущите в кварталите няма да могат да се възползват от тази система. С това тя е обречена да остане дребна, безполезна и неизползваема “, съобщи думите му БГЕНС.
Зад видимо положителното желание за система за колела чартърен е прикрито монополизирането на рекламата в идеалния градски център – това е общото мнение на общинските съветници от опозицията. Концесията планува слагането на нови 150 рекламни места в центъра, в допълнение на към този момент съществуващите. Това значи в допълнение образно замърсяване по централните улици - на бул. „ Витоша “ – с нови 37 рекламни пана, на ул. „ Солунска “ с 30, а на бул. „ Васил Левски “ с 59.
„ Дава се опция за голяма облага на концесионера. Дори при актуалните цени на рекламно пространство излиза, че приходите за концесионера ще бъдат над 800 000 евро на година. В същото време дължимата такса към е сред 50 000 евро през първата и 150 000 през осмата година.
Освен голямо образно замърсяване на най-централните и емблематични градски пространства в центъра, проблем е и фактът, че, това се прави без никакви условия към концесионера да подсигурява висока приложимост на велосипедите и да предлага добра услуга. Точно противоположното – при липса на заложени критерии от Столичната община, концесионерът е стимулиран да се занимава с рекламата, защото тя е печелившата част от концесията, а велосипедите са апропо. С концесията ще бетонираме тази обстановка за идващите осем години “, безапелационен е самостоятелният консултант Борис Бонев.
От Спаси София алармират, че в контракта няма ограничения за поощряване на велосипедното придвижване и използваемостта, липсват измерими критерии за успешността на системата, за качество на услугата, а опция за разширение на мрежата отвън центъра не съществува.
„ Затова упорствам почналата през 2012 година концесия да бъде прекъсната като неактуална и несъответстваща за актуалните потребности на. Тя би трябвало да се преработи с ясни критерии за поощряване на велосипедните пътувания и проект за разширение на станциите за колела чартърен към кварталите. Едва тогава концесията може да бъде оповестена още веднъж. Само по този начин ще се подсигурява, че София ще получи устойчива и използваема транспортна система, а не просто още реклами. В противоположен случай, Фандъкова ще получи опция за еднократна ПР изява, само че ще лиши София от опцията да получи същинска опция на напредването с автомобил. “, е мнението на Борис Бонев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР