Поредна значима археологическа находка в Пловдив. Мраморна статуя на Великата

...
Поредна значима археологическа находка в Пловдив. Мраморна статуя на Великата
Коментари Харесай

Откриха статуя на богинята Кибела при археологически разкопки в Пловдив

Поредна значима археологическа находка в Пловдив. Мраморна скулптура на Великата богиня Кибела беше открита по време на проучвателните действия на форума на Филипопол. Находката датира от втори век след Христа и се свързва с култа към богинята през Римската ера.

Пловдив

Статуята на Кибела е открита в един от късноантичните пластове на римския конгрес. Тя е от първокачествен мрамор, като анатомичните елементи са изпълнени точно, изясняват археолозите.
Мая Мартинова- археолог: Това е източна богиня, майката на боговете, показана е в нейното обичайно изображение, седнала на престол, който е фланкиран от два лъва и в едната ръка държи тимпан.
Откритието потвърждава огромното наличие във Филипопол на преселници от Мала Азия, които са почитали култа към Кибела. От статуетката липсва главата на богинята, както и част от единия лъв. Това най-вероятно е обвързвано с налагането на християнството по нашите земи през 4 век, когато езическите знаци са били обект на заличаване.

Статуята е отрита на място, където през античността се е събирало популацията на Филипопол и се поставяли най-важните известия.
Мая Мартинова- археолог: Тук сме разкрили доста постаменти от императорски скулптури, досега са четири, плакат за гладиаторски битки, статуи, въобще това е най-репрезентативната част на градския площад.
След като бъде реставрирана, находката ще обогати сбирката на Археологическия музей в Пловдив.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР